После 60 година Кина добила првог православног свештеника

Први кинески православни свештеник рукоположен после шездесет година у копненој Кини служио је Васкршњу Литургију у недељу, што представља најдивнији плод топлих односа између Москве и Пекинга.

Александар Ју Ши узносио је молитве на црквенословенском и мандаринском недалеко од цркве Покрова Пресвете Богородице у североисточном Харбину, окружен локалним верницима.

„Ово је срећан дан. Ми прослављамо Васкрсење,“ рекао је он том приликом. „И за Источну православну Цркву у Харбину ово је такође васкрсење.“

Мала и престарела православна заједница – углавном пореклом од Кинеза и Руса који су међусобно склапали бракове у време космополитског врхунца овог града пре сто година - није имала свештеника 15 година.

Ју, бивши менаџер у банци, први је икад Кинез који је студирао православно богословље уз подршку кинеске атеистичке Комунистичке партије.

„Уз помоћ влада обеју земаља могао сам да студирам богословље систематски,“ изјавио је он агенцији Франс-прес у својој канцеларији, где је седио испод фотографија руских црквених отаца.

Ши, чији су баба и деда будисти, прешао је у православље током студија бизнис менаџмента у Москви 90-тих година 20. века. Он се вратио пре неколико година тамо да би уписао богословску школу у Петрограду. Рукоположен прошле године, он је началствовао најважнијом светковином у црквеном календару по први пут.

Ши је служио на олтару католичке цркве која се налази прекопута његове парохије с обзиром на то да се његова црква Покрова Пресвете Богородице тренутно реновира уз подршку државе.

Харбин је некад био познат као „Париз Истока“, јер је његово међународно становништво обухватало десетине хиљада Руса и више од 20 православних цркава.

Али након што је Комунистичка партија преузела власт 1949. многи Руси су отишли или су враћени у Русију, а верници су се крили, док су цркве уништаване током хаотичне културне револуције коју је покренуо Мао Цедунг 1966. године.

Сада је остало само неколико цркава, међу којима и бивша руска саборна црква за зеленом полукуполом, која се користи као градски музеј.

Православне службе су настављене 1980-тих након смрти Мао Цедунга, али није било рукоположења тако да локални верници нису могли да добију свештеника после 2000. г. када је остарели једини свештеник умро.

Извор: ОСР, Чајна Пост (превод – Информативна служба СПЦ)