После пет година четири Српкиње се вратиле у Ђаковицу

Четири Српкиње из Ђаковице, протеране у мартовском погрому 2004. године, вратиле су се у обновљене објекте Српске Православне Цркве које се налазе у центру овог града. Од 17. марта 2004. године када су евакуисане Пољка Кастратовић, Јела Мијовић, Нада Исаиловић и Васиљка Перић живеле су у манастиру Високи Дечани и чекале да се стекну услови како би могле да се врате у Ђаковицу. У процесу обнове порушених светиња СПЦ у Ђаковици је у потпуности завршен гостински конак и парохијски дом. У гостински конак уселиле су се расељене Српскиње које су од 1999. године до марта 2004. живеле на овом месту.

- Ово је повратак у нашу кућу и у наш дом, ја сам овде живела 40 година, а да ће Бог да се сагради и наша црква Успења Пресвете Погородице. Много ме радује кад чујем да ће и њена обнова почети ове године. Десет година монаси брину о нама, све што нам је потребно добијамо од Дечана и на сваком кораку осећамо њихову љубав и пажњу, каже Пољка Кастратовић. Четири Српкиње су се у Ђаковицу вратиле у пратњи дечанских монаха и дечанског Игумана, викарног Епископа Липљанског Теодосија.

- Нека је благословен Господ који даје снаге да се обнови ово свето место где су Срби одувек живели,и који је све време давао веру и наду Пољки, Нади, Јели Васиљки да се врате у свој град, у свој дом, у своју цркву. Овде се види како се и у немоћи сила Божија показује. Даће Бог да се Срби врате и да се окупљају на овом светом месту, рекао је Епископ Теодосије у Ђаковици, који је у гостинском конаку извршио мало освећење водице.

Нада Исаиловић каже да никада није губила веру у повратак иако зна и не заборавља шта јој се пре марта 2004. догађало у Ђаковици. - Живела сам у близини цркве, и сваки дан сам долазила упратњни италијанских војника. Гађали су ме парадајзом, јајима, повређивали, али ја нисам желела да оставим Ђаковицу. Псовали су и гађали италијанске војнике што су ме тада пратили. Нада се у Високим Дечанима бавила узгајањем цвећа, па се у њеном пртљагу нашле саксије различитог цвећа. - Ја сам се вратила у кућу са цвећем, много волим цвеће. Овде имам где да га садим. Надам се да ће наши сада да долазе овамо, да се вратимо, да дође још много људи, додаје Нада. Цео простор где се налази кућа за живот повратника и парохијски дом у Српској улици у Ђаковици ограђен је зидом, а повратнике обезбеђују полицајци КПС.

Извор: КИМ Радио