После више година Кина дозволила рукоположење православног свештеника

Први пут у после дуже од пола века Кина је дозволила кинеском православном свештенику да буде рукоположен. Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО) информисао је дописника ТАС-а у недељу у вези овог догађаја. Он је у Кини током 4. заседања Руско-кинеске радне групе за контакте и сарадњу у сфери религије.

„Имали смо конструктивне разговоре са Државном управом за верске послове. Сложили смо се око рукополагања у свештенички чин једног етничког Кинеза који је неколико година студирао у Русији. Ми се надамо да ће служити у Харбину при цркви Покрова Пресвете Богородице, која ће бити потпуно оспособљена за службу. До сада тамо није било свештеника. Сада, ако Бог да, биће један свештеник,“ изјавио је Владика Иларион.  „Такође смо се договорили да још два студента студирају код нас са циљем њиховог будућег евентуалног рукоположења,“ рекао је и додао: „Надам се да ће се, уз Божју помоћ, православље у Кини ширити“.

У суботу је Иларион служио Литургију у цркви Светог Инокентија Иркутског у Лабдарину (Аутономни регион Унутрашња Монголија, НР Кина), где су се многи верници окупили. Били су присутни представници обласне владе и градова Хулунбуир и Хаилар. Парохијани у Лабдарину су потомци Руса који су населили ову област Три реке у позном XIX веку.

Извор: ОСР