Пост и духовни живот

Пост и духовни живот
Пост и духовни живот
Пост и духовни живот
Пост и духовни живот

Током протекле седмице у Сиднеју није било много саборних дешавања у српским храмовима због севштеничког сабрања и исповести у Бризбејну, но недеља, 10. априла 2016. године је надокнадила за све евентуално пропуштено. Најпре је у Лазарици свечано прослављена слава Братства "Свети Јустин Поповић" а затим је у Блектауну одржано једно од најлепших великопосних предавања до сада.

Вече је започето великопосним недељним вечерњим које су служили протонамесник Немања Мрђеновић и ђакон Желимир Миловић док су остали свештеници појањем украсили молитвену атмосферу у затамљеном храму Светог Николе.

Након молитве прешло се у црквену салу за трпезу љубави а затим и изванредно предавање о посту и духовном животу које је одржао јереј мр Веселин Сворцан, парох српске англофоне парохије Светог Архангела Михаила из Хомбуша. Отац Веселин је на свима разумљив начин објаснио учење Светих Отаца о природи човека пре и после пада, те изложио учење о посту и свеукупном духовном животу као средству и начину којим се људи враћају ка Богу и уздижу изнад своје пале природе неби ли се опет ујединили са својим Творцем и како би Његовом благодаћу кроз Цркву стигли до обожења.

Након предавања уследила је серија врло интересантних питања на која су одговарали и други свештеници а која је потрајала још читав сат, додатно осветљујући поједине моменте и проширујући тему и на друге душекорисне ствари.

Снимак предавања оца Веселина ће по устаљеној пракси бити доступан преко васељенског радија Светигора и веб сајта Митрополије аустралијско-новозеландске.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска