Постављена спомен плоча Светом Владики Николају

Спомен-плоча израђена је у част Светог Владике Николаја и постављена је на почасно место, на јужном зиду храма где се Свети Владика Николај 1906-1909 током својих докторских студија у Берну молио Богу. Овом свечаном чину присуствовали су представници швајцарских државних цркава и велики број верника. У свом поздраву црквених великодостојника и верника на почетку богослужења старокатолички бискуп Ханс Герни, носилац ордена Светог Саве првог степена, изразио је благодарност Богу што је и на овај начин изражена братољубива веза Старокатоличке Цркве Швајцарске са Српском Православном Црквом. У оквиру литургије беседио је проф. Урс фон Аркс, изврсни познавалац житија Светог Владике Николаја.

Уочи свечаности у Берну, у четвртак 30. октобра, Задужбина за унапређење Српске православне цркве у Швајцарској је у Цириху организовала симпозијум на тему "Неопходност међуцрквеног дијалога за Православну Цркву у европској дијаспори". Модератор симпозијума је био др Герд Штрикер, директор Института G2W (Glaube in der zweiten Welt). Предавања су одржали Његово Блаженство митрополит Христофор и архимандрит Андреј Ћилерџић, докторант Православног богословског факултета Универзитета у Минхену. Симпозијуму су присуствовали, између осталих, Његово Преосвештенство Епископ шабачки Лаврентије, бискуп Петер Хенрици, Римокатоличка црква, свешт. Петер Детвилер, савет Евангелистичке реформиране цркве, протојереји Емануил Симандиракис, настојатељ храма Св. Димитрија у Цириху, задужбине Православне митрополије за Швајцарску и Драшко Тодоровић, Задужбина за унапређење Српске православне цркве у Швајцарској.

Задужбина за унапређење Православне цркве у Швајцарској је Његовом Преосвештенству епископу Лаврентију уприличила посету Женеви. Владика Лаврентиаје је посетио свог старог пријатеља оболелог Митрополита Дамаскиноса Папандреју, садашњег православног митрополита за Швајцарску Јеремијаса Калигјоргис у Шамбесију као и Светски савет цркава.

Извор: Епархија шабачка