Постављено игралиште за децу на Тргу Св. владике Николаја

Постављено игралиште за децу на Тргу Св. владике Николаја

Трг Светог Владике Николаја у ваљевском Новом Насељу до сада су красили Црква посвећена Светом Великомученику Георгију, Двор Епископа ваљевског и споменик овом Светитељу. Од недавно су ту, на Тргу, постављени тобоган, љуљашка, клацкалица и песак за игру деце. На жалост, у читавом у Новом Насељу не постоји никакав сличнан парк или игралиште где би деца могла проводити време у игри и дружењу. На идеју да би се овде могло направити игралиште или парк овог типа, дошао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин гледајући сваког дана децу која туда пролазе и којих, Богу хвала, има у великом броју у овом делу Ваљева. Његовом иницијативом Епархија је поставила поменуте справе намењене деци за игру.

Овде се не може не споменути велика улога браће Вујић у подстицању повећања наталитета. Наиме, 2001. године при храму Светог Великомученика Георгија у Новом Насељу браћа Вујић, задужбинари ове цркве и Епархијског двора, основали су Фонд Треће (четврто...) дете који је мајкама трећег (четвртог...) детета, сваке године додељивао извесну суму новца по рођењу трећег или четвртог детета. Фондом су били обухваћени сви који су живели на територији Новог Насеља и Петнице. Према статистици која је вођена у периоду када је Фонд био активан (2001 - 2008. г.) награду су добиле 103 мајке из Новог Насеља и Петнице, а укупно је дато у том периоду мајкама, односно породицама где се родило треће, четврто... дете, 294.000 евра и 111.000 немачких марака. Имајући ове податке лако је доћи до закључка да је за тих 8. година рођено неколико стотина деце а да је новац добијен из Фонда свакако олакшао родитељима њихово одгајање.

Епархија ваљевска и Епископ ваљевски изражавају наду да је ово само одраз и један мали део онога што би на Тргу Светог Владике Николаја требало да буде и стога позива све људе добре воље да се прикључе и дају свој допринос, јер има ли бољег места од овог где би родитељи могли довести своју децу да се играју?

Извор: Епархија ваљевска