Посвећена прва бискупица на Британским острвима

Поступак ирских англикана изазива расправе у Цркви Енглеске као мајке Цркве

У ирском Даблину је овог викенда посвећена прва англиканска бискупица на Британским острвима. Удана Ирин Пат Стореј (53 године), мајка двоје одрасле деце, сада је бискупица Ирске цркве за Мит и Килдар, како је јавио радио БиБиСи у суботу. Раније је била са службом у Лондодерију у Северној Ирској. Ирски англикани су тако као прва Црква међу четири националне анликанске Цркве на Острвима отворили врата женама у бискупску службу.  Следи јој шкотлађанска Епископална црква, а Црква Велса се налази пред самим предузимањем овог корака.

У мајци Цркви Енглеске годинама се води дискусија по овом питању. Крајем новембра Генерални синод у Лондону усагласио је мишљење око законског предлога да се жене припусте бискупској служби, о чему је требало да се гласа у јулу идуће године. Тада би сва три дома Синода – бискупи, свештенство, мирјани – дали  зелено светло уколико би било две трећине присутних гласова за законски предлог.

Почетком 90-их година државна Енглеска црква с незнатом већином донела је одлуку о рукополагању жена у пасторке. У међувремену је трећина енглеског свештенства женског рода.

Иначе, Англиканска заједница броји 77 милиона верних у свету. Ван Енглеске има 38 англиканских националних Цркава у 26 црквених провинција, међу којима су и САД и Аустралији и, уз све већи значај, многе афричке земље. Духовни вођа Цркве као први међу једнакима, примас Енглеске и почасни поглавар Англиканске заједнице је Надбискуп кентерберијски; сада је то Његова Милост Јустин Велби. 

Извор: Катпрес