Потписан План сарадње са Војном гимназијом за школску 2011/2012. годину

Потписан План сарадње са Војном гимназијом за школску 2011/2012. годину
Потписан План сарадње са Војном гимназијом за школску 2011/2012. годину
Потписан План сарадње са Војном гимназијом за школску 2011/2012. годину
Потписан План сарадње са Војном гимназијом за школску 2011/2012. годину

Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, бригадни генерал Младен Вуруна и пуковник Милан Стевић данас су у интернату Војне гимназије у Београду потписали Годишњи план сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и Војне гимназије.

Последње 4 године на овај начин била је уређујена сарадња на пољу духовног образовања и васпитања ученика Војне гимназије, који, сходно сопственим интересовањима и слободној вољи, учествују у овим активностима. До сада је реализовано мноштво поклоничких путовања у којима је велики број војних гимназијалаца радо учествовао. Имали су прилику да посете највеће светиње које наш народ има у својим богатим духовним ризницама. Најомиљеније су посете Српској царској лаври Хиландару и пут по називом ''Стазама Српске Војске'' и посета Крфу, Виду и Плавој гробници. Велики и немерљив значај је подршка коју су овим путовањима пружили епархијски архијереји и манастири у којима су гостовали војни гимназијалци. У највећим градским духовним свечаностима, као што је Богојављење на Ади Циганлији или градска Слава Спасовдан, ученици Војне гимназије узимају значајно учешће раме уз раме са својим вршњацима из других београдских школа. Приметан је значај који духовно образовање и васпитање има за јачање родољубља, свести о заједници и свих других врлина које би требало да красе будуће српске официре. Одбор је кроз све поменуте активности пружао и пружаће допринос промоцији Војне гимназије као школе од националног значаја коју би требало чувати и старати се о њеном развоју и осавремењивању.

Приликом потписивања, Владика Атанасије - председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, рекао је да након 4 године успешне и плодне сарадње са задовољством можемо да кажемо да је она допринела основном просветном циљу а то је трајање српског народа и оних који са нама живе. - Резултати су очигледни у великом задовољству које изражавају млади војни гимназијалци, рекао је Владика. Оно што ову сарадњу краси је дух загарантоване слободе у којој млади људи могу слободно да се изразе, онолико колико сами желе, без икаквог ограничења ни од параграфа и правила, нити од људи и њихових личних схватања-додао је. На крају је Владика изнео очекивања да ће и сарадња са војним свештенством бити иста таква и да ће је красити несебично залагање и труд и поштовање права да се млади неограничено слободно изразе.

Бригадни генерал Младен Вуруна, начелник Војне академије у чијем је саставу и Војна гимназија, истакао је да Војна академија и Војна гимназија има велике користи од ове сарадње и да је она од изузетног значаја за развој личности војног подмлатка. Генерал је додао да ће сарадња на пољу просвете и даље бити значајно поље права на духовно образовање и васпитање младих у војно-просветним институцијама и да ће она трајати и у будућности и бити добар спој са верском војном службом која започиње да функционише.

Начелник Војне гимназије пуковник Милан Стевић је рекао да је јасно колики значај сарадња са Одбором има за Војну гимназију. Истакао је да је присталица практичне наставе, јер млади много боље усвајају знања када праве сликовите представе, а управо ова сарадња обилује таквом врстом наставе. Захвалио се владици Атанасију и вероучитељу свештенику Јовану на свему у име колектива Војне гимназије који предводи.

Према потписаном Плану, ђаци и њихове старешине и професори имаће прилику до краја школске године да посете Студеницу, Острог, Шабачку епархију, светиње Републике Српске, Хиландар, Крф.

свештеник Јован Бабић