Потребно седам народних кухиња за преживљавање Срба на Косову и Метохији

Епископ рашко-призренски икосовско-метохијски Артемије најавио је данас наставак акције прикупљањасредстава за отварање још седам народних кухиња, колико је у овом тренуткупотребно да би се прехранило српско становништво које гладује у изолованименклавама широм покрајине. Aкција подслоганом: "Један СМС за један оброк гладнима на Косову и Метохији"почеће данас емитовањем новог спота на РТС-у који је премијерно приказан наконференцији за новинаре у "Медиjа центру".

Подсетивши да суалбански сепаратисти протерали две трећина српског становништва, владика Артемијеје објаснио да је, после десет година међународне управе, остала трећина лишенасвих права, па и права на рад и живот од свог рада и зато "једвапреживљава".

Народ је остаобез основних средстава за живот и опстанак и зато су потребне нове кухиње, рекаоје владика и позвао све људе добре воље да се укључе у наставак акције помажућитако опстанак Срба на Косову и Метохији.

Председницаневладине организације "Мајка девет Југовића" протиница СветланаСтевић подсетила је да су од 2001. године отворене три народне кухиње уКосовском Поморављу које имају око 700 корисника. Прва народнакухиња, како је навела, отворена је уз помоћ Грчке, у селу Прековце за 86 људи,а сада прехрањује 432 особе и има сопствену пекару. Из народне кухиње у селуРечане сада се храни 96 људи које снабдева хлебом из пекаре у Прековцу.

Захваљујућиакцији прикупљања помоћи слањем порука путем мобилне телефоније, прикупљено је22 милиона динара и отворена трећа кухиња с пекаром у селу Врбовцу, тако да сехраном и хлебом свакодневно снабдева још 156 људи, казала је Стевићева. Она је истакла даје на Косову и Метохији 70 одсто Срба без посла или живи од минималних примањакоја износе 11.000 динара, лишени су могућности да обрађују њиве које сунајчешће узурпирали Албанци или да се баве сточарством, будући да су изложенинападима и навела да је само у Косовском Поморављу од 2002. украдено 2.500 грластоке.

У тако лошимусловима, у којима им се и често ускраћује струја, све је већа потреба занародним кухињама, казала је она и најавила да ће четврта бити отворена уРанилугу са више од 170 корисника.

Стевићева јенавела да би потом требало отворити две народне кухиње у Средачкој жупи, гдеима повратничких села и угрожене Србе у призренским селима, нарочито становникесела Мушниково, који су десет година преживели у потпуном албанском окружењу.

Народна кухиња,како је објаснила, потребна је српском становништву у повратничким селимаМетохије, као што су Бело Поље, Кош, Рукавац и Осојане и онима који су остали уГораждевцу, Хочи и Ораховцу. Потом би требалоотворити и народну кухињу у Дреничком крају за Србе у три села: Бање, Црколез иСуво Грло где су преживели, како је казала, "све и свашта" и остали спородицама, а међу њима је 37 основаца. Она је објаснилада се у садашње три народне кухиње припрема 2.100 оброка дневно који се састојеод литра хране и 1,5 векне хлеба по особи, односно 600.000 оброка годишње.

Део становништвадолази по дневно следовање хране пешачећи више километара, док онима који збогугрожене безбедности, болести и велике удаљености не могу да дођу у народнукухињу, храну разноси више од 200 волонтера. Међу њима јемного студената који, да би стигли до забачених села, путују свакодневно по 70и 80 километара, испричала је Стевићева и објаснила да због неадеквантнихпутева, волонтери нису у стању да храну носе до сваке куће, па се онадистрибуира на одређеним местима.

Према њенимречима, за опстанак садашње три кухиње потребно је годишње 15 милиона динара,али у условима садашње економске кризе није могуће очекивати већу помоћ државе,па отуд наставак акције за прикупљање помоћи слањем порука путем мобилнетелефоније.

Народне кухињенису само место где људи долазе по храну, већ и место где траже различитупомоћ: лекове и медицинска помагала, лечења и операције, нарочито деце, затимнабавку пољопривредних машина, семенске робе и стоке за повратничка места, штоговори колико је важна акција за отварање нових кухиња, истакла је Стевићева.

Драган Савић,студент филологије у Косовској Митровици, који волонтира у организацији"Мајка девет Југовића", испричао је да живи у 12-чланој породици којаима деветоро деце у селу Зебинац (општина Ново Брдо).

"Факултет накоме студирам удаљен је од мог села око 70 километара и, мада имам обезбеђенусобу у студентском дому, враћам се кући да бих помогао родитељима у обављањукућних послова и пољопривредних радова", казао је Савић и навео да његовапородица и сада обрађује њиву на примитиван начин - плугом који вуку краве!.

"Од 70 кућа,у селу сада живи само моја породица и не знам како бисмо опстали да нијенародне кухиње у Прековцу", рекао је он.

"Кухиња језа нас сигурност, јер знамо да имамо сваки дан сигуран оброк и да нећемо остатигладни. Да није ове кухиње, морао бих напустити студије и тражитизапослење", објаснио је Савић.

Грађани Србијемогу се укључити у хуманитарну акцију за отварање нових нардоних кухиња наКосову и Метохији, слањем СМС поруке на број 1033 (МТС, Теленор, ВИП), а ценаједног позива износи 50 динара без ПДВ-а.

Помоћ је могућеуплатити и на име Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, жиро рачунбр: 360-001262270000-39, са назнаком '' за народне кухиње'' а сваку врступомоћи грађани могу послати и на адресу: Манастир Грачаница, 38205 Грачаница.

Извор:Епархија рашко-призренска, Танјуг