Поуке Великог рата

У Тополи, одржан међународни научни скуп о Првом светском рату         

У организацији Фонда за очување руске и источно-хришћанске културе Владимир Храбри са седиштем у Москви, уз сарадњу више научних и образовних институција, одржан је научни скуп „Поуке Великог рата 1914-1918. – Русија и Србија историјски савезници“. Уз Фонд Владимир Храбри, у организацији скупа узели су учешћа и Руски институт за стратешка истраживања из Москве, Историјски институт Универзитета у Архангелску, Историјски институт при Белоруској академији наука из Минска и Историјски институт из Београда.   У раду скупа узело је учешћа 22 научника и стручњака из области историје, социологије, политикологије и геостратешких истраживања из Русије, Белорусије, Србије и Црне Горе.

Из области црквене историје поднета су три реферата и то: архимандрит мр Кирило Бојовић, проф. Цетињске богословије на тему Митрополија Црногорско-приморска током Првог светског рата; мр Јована Блажић Пејић, научни сарадник Историјског института у Београду, на тему Руска интелигенција и Српско подворје у Москви 1874-1917. и монах мр Павле Кондић, управник Архива и библиотеке Митрополије Црногорско-приморске, на тему Ратни дани о. Николаја Велимировића 1914-1918.

 У спомен руско-српског савезништва и заједничког страдања у току Великог рата, а као дар руског народа и фонда Владимир Храбри, на Илиндан , 2. августа, биће освештан велики мермерни крст постављен у центру Тополе. На овом спомен-крсту су уз Христов лик постављени и ликови Светог кнеза Лазара Косовског и Светог цара страстотерпца Николаја Руског а урезане су и речи Светог владике Николаја Охридског и Жичког.  

Поуке Великог рата
Поуке Великог рата
Поуке Великог рата
Поуке Великог рата