Поводом Дана Реформације: Папа у Лунду и Малмеу

Објављен програм Папине посете Шведској: Папа ће после мисе у Лунду допутовати у арену у Малмеу. – Овде ће у средишту стајати изјава привржености заједничком сведочењу и служењу римокатолика и лутерана у свету. – Представиће се заједнички пројекти на пољу рада са избеглицама.

Женева, 29.8.2016. – Овде је објављен програм великог екуменског обележавања Дана Реформације идућег октобра у Шведској. Светковине, у којима ће Папа делати као гост-домаћин, имаће у средишти обележавање 500-годишњице почетка протестантске Реформације, одн. од када је Лутер у Витенбергу окачио својих 95 теза о улазна врата ктамошње катедрале 31. октобра 1517. г.

Програм светковина 31. откобра у Лунду и Малмеу, према подацима Лутеранског светског савеза, одвијаће се под мотом „од сукоба ка заједничарењу – Повезани у нади“. Програм се састоји из два дела, навео је генерални секретар Лутеранског светског савеза Мартин Јунге на конференцији за штампу у Женеви.

Богослужење 31. октобра с Папом и предводницима Светског лутеранског савеза уЛунду почиње рано ујутру. Основицу овом богослужењу пружају екуменски извештај „Од сукоба ка заједничарењу“, који су још 2013. г. објавили Ватикан и Светски лутерански савез (СЛС)  и од стране и римокатолика разрађени поредак екуменског богослужења за ову прилику.
 

Истовремено са свечаношћу у Лунду, у арени Малмеа приредиће се велика светковина са око 10.000 учесника, за које ће се ово богослужење из Лунда преносити уживо. Председник СЛС бискуп Муниб Јунан и генерални секретар Јунге, као и папа Фрања у име Римокатоличке Цркве, доћи ће у наставку у ту арену, каже се у саопштењу. Овде ће у средишту стајати изјава привржености заједничком сведочењу и служењу римокатолика и лутерана у свету. Конкретно, представиће се неки заједнички пројекти будућег рада са избеглицама.


Наводи се да ће богослужење у Лунду преносити шведска ТВ, која га устпута свима ТВ станицама света. Поред овога, могуће га је пратити и уживо преко интернета.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)