Поводом говора мржње Чедомира Јовановића

Поједини новинари су се обратили Информативној служби Српске Православне Цркве и долепотписаном тражећи коментар о изјави Чедомира Јовановића у Новом Саду, 5. фебруара ове године, чија садржина представља досад незабележен испад и напад на Српску Православну Цркву. Да није било ових обраћања, не бисмо се бавили оваквим ликом и његовим изјавама, од којих последња представља само кулминацију свих претходних. Наш коментар ће, сходно томе, бити кратак.

Народна мудрост и искуство уче нас да сваки човек суди о другима по самоме себи. Најбољи пример за то јесте управо ова изјава Чеде Јовановића. У њој се ништа не односи на Српску Православну Цркву него се односи на Јовановићеву пројекцију Српске Православне Цркве, на његову потпуно искривљену представу о Цркви, о којој иначе ништа и не зна. Једноставно, Чеда не говори ништа о Цркви, али открива све о себи.  Ко је ту ,,мутант“, а ко није, дâ се закључивати не само по томе шта ко говори него и како говори, а још више по томе шта реално твори.

Олако и неодговорно је овај човек потценио интелигенцију српског народа и свих житеља Србије. Олако и неодговорно, на нимало либералан и нимало демократски начин, он на јавном месту иступа са типичним говором мржње и вређа осећања и уверења огромне већине својих суграђана. Тиме уједно крши одредбе више закона (Закона о Црквама и верским заједницама, Закона о дискриминацији и других), одредбе самог Устава Србије, али и одредбе европских и обавезујућих међународних конвенција, у које се иначе лажно заклиње.

Наравно, немамо илузију да ће у бесудној земљи каква је данашња Србија јавни тужилац устати у заштиту Цркве, али смо уверени да су верници Српске Православне Цркве и верници осталих Цркава и верских заједница код нас у довољној мери духовно зрели и друштвено одговорни да не поклоне своје људско и грађанско поверење богоборцима и мрзитељима Цркве.

Уосталом, у Светом Писму Новога Завета, у тексту од пре скоро двадесет векова, читамо: ,,... Антихрист долази; и сада су се појавили многи антихристи... Од нас изиђоше, али не бејаху од нас...“ (I Јов. 2, 18-19).

Епископ бачки др Иринеј,

портпарол Српске Православне Цркве