Поводом нетачних тврдњи о наводном масовном егзодусу монаха са Косова и Меотхије

Поводом нетачних и једним делом злонамерних тврдњи у појединим медијима да је дошло до наводног масовног егзодуса монаштва из Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске веома је важно да се јавност упозна са чињеничним стањем у овој Епархији. Према подацима Епархије и Министарства вера Републике Србије у Епархији живи 176 монаха и монахиња (не рачунајући искушенике који још немају званичан статус монашких лица). Од овога броја највећи део монаха и монахиња и даље живе у својим манастирима у послушању надлежном Епископу Мјестобљуститељу Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију и редовно обављају своје монашке дужности у складу са својим монашким заветима. Сви парохијски свештеници су и даље на служби у Епархији и редовно обављају парохијске дужности. Са жаљењем мора да се каже да је једна мања група монаха самовољно напустила неке од манстира Епархије, како је то објављено у медијима, али ниједан манастир Епархије није остао празан. Већим је делом реч о монашким лицима који су више пута мењали своје место боравка и који су, како се сазнаје одлучили да живе по приватним кућама или објектима.

У манастиру Св. Архангели тренутно борави протосинђел Михајло в.д. настојатеља манастира који ће се надаље бринути о овој светињи, а о. Ненад Нашпалић је одређен за бригу о малом манастиру Девине воде близу Звечана. Што се тиче манастира Богородице Браинске, реч је о манастиру на територији Нишке Епархије и о том манастиру је Епархија већ објавила раније саопштење. У свим осталим манастирима Епархије игумани братствима и игуманије са својим монашким сестринствима настављају уобичајени монашки живот. На пример, у манастиру Црна Река, из кога је пре неколико дана отишао део братства, живот се сасвим нормализовао и монаси са игуманом о. Јованом редовно дочекују поклонике и спремају се да прославе славу Св. Петра Коришког. Дакле, у целини гледано Епархију је самовољно напустила једна мања група монаха и поред свих уверавања надлежног Епископа Мјестобљуститеља да не постоје никакви разлози за такво понашање јер су приче о наводном "прогону и терору" у Епархији најобичније инсинуације и клевете, које нажалост шире управо неки од тих лица који самовољно напуштају манастире. Мјестобљуститељ Епархије Високопреосвећени Митрополит Амфилохије није дао ниједан канонски отупст осим четвроици монаха који су по одлуци Св. Арх. Сабора и Синода напустили Епархију заједно са умировљеним Епископом Артемијем.

Епархија Рашко-призренска најоштрије демантује преношење необјективних изајва појединих одбеглих монашких лица и њихових саопштења и апелује на медије да се неодговорне изјаве и саопштења које дају та лица и њихови следбеници (о празним и наводно закључаним манастирима, општем расулу итд) не могу сматрати релевантним црквеним ставовима и представљају покушај свесног обмањивања јавности.

Мјестобљуститељ Епархије Високопреосвећени Митрополит Амфиохије данас служи Св. Литургију манастиру Ћелије поводом прославе новопросијавшег свететеља Цркве Св. Јустина Новог Ћелијског. Викарни Епископ Теодосије је данас посетио манастир Сочаницу где је пресекао славски колач монаху Јустину и задржао се неко време у разговору са братијом и в.д. настојатеља Манастира јеромонахом Дамјаном. У поподневним часовима Викарни Епископ Теодосије посетиће манастир Св. Архангеле код Призрена и протосинђела Михајла који сада живи у овом манастиру.

Извор: Епархија рашко-призренска