Повратак Архимандрита Севастијана Дабовића у Америку

Дивна и чудесна вест одјекнула је у Западноамеричкој епархији! Вест о повратку архимандрита Себастијана Дабовића у Америку! Земни остаци првог Америчког Православног свештеника, апостола и мисионара, преминулог и сахрањеног у Жичи 1940, биће пренети у Џексон, Калифорнија, током лета 2007. године. По доласку, биће похрањени на српском православном гробљу у Џексону, крај прве српске православне Цркве у Америци коју је он основао 1892. године.

Том приликом биће служен парастос и Света Литургија, у присуству више Епископа, многобројног свештенства, монаштва и верника Западноамеричке епархије који ће у склопу Епархијских дана доћи у Џексон са свих страна.

Епископ Западноамерички је о одлуци Св. Арх. Синода обавештен од стране Епископа Жичког Г. Хризостома актом од 26. 02. 2007. г.: “Ваше Преосвештенство, у вези са одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве бр. 145/зап. 94 од 13. фебруара 2007. године, а на основу Вашег дописа Е. бр. 41 од 25. јануара 2007. године и молбе Црквено-школске општине "Свети Сава" у Џексону, Калифорнија, дајемо Наш архијерејски благослов и одобрење да се посмртни остаци архимандрита Севастијана Дабовића пренесу из манастира Жиче у цркву Светог Саве у Џексону. Вашег Преосвештенства у Христу брат и саслужитељ – Епископ Жички Хризостом”.

Поводом овог за Православне Американце (Србе, Русе и др.) изузетног догађаја биће формиран посебан Одбор за организовање преноса и дочека Архимандрита Севастијана у саставу: Епископ Западноамерички Максим, Епископ Новограчанички Лонгин, Епископ Аустралиjски Иринеј, Прота Душан Буњевић, Прота Миладин Гарић, Игуман Герасим, Рон Радаковић, Ђакон Трива Павлов, Славко Костић. Биће издата и посебна публикација о животу и раду Архимандрита Себастијана.

На скуп ће бити позвани сви Српски Православни Епископи у Америци и Канади, као и Епископи других православних јурисдикција.

Архимандрит Себастијан је широм Америке познат по свом мисионарско-апостолском раду, проповедима на енглеском, српском и руском језику и неколико књига писаних за мисионарске потребе на енглеском језику.

Извор: Епархија западноамеричка