Повреда права на правично суђење

Адвокат Стојан Мићовић, синовац владике Јоаникија који је на дан Светог Василија Острошког заједно са још осам свештеника притворен у никшићком ЦБ-у, намеравао је да дође у Црну Гору и своје правничко знање стави у службу одбране стрица од оптужби и режимске репресије. Тим поводом, амбасадору Србије у Црној Гори, Владимиру Божовићу, упутио је мејл следеће садржине:

Поштовани г. Божовићу, као синовац владике Јоаникија и адвокат желим да уђем у Црну Гору ради адвокатске одбране која је потребна владици Јоаникију. У прилогу се налази очитана лична карта, пасош, адвокатска легитимација бр. 6672 као и пуномоћје које је потписао Милутин Мићовић брат владике Јоаникија. Уписан сам као адвокат у комори Београда. Молим Вас да ми помогнете да добијем одобрење од стране власти Црне Горе ради несметаног уласка и преласка границе.

На основу наведене документације амбасадор Божовић је тражио од МУП-а Црне Горе дозволу, а јуче га је телефоном обавестио да је захтев одбијен.

Мејл исте садржине је послат и амбасади Црне Горе у Србији али су се они усмено изјаснили после његовог позива да нису надлежни. Он је, свакако, изразио намеру да им се обрати и писменим путем. Међутим, Мићовићеви напори да добије дозволу за улазак у Црну Гору ради адвокатске одбране нису уродили плодом.

МУП Црне Горе није му дозволио улазак као браниоцу владике Јоаникија, услед чега су повредили, између осталог, и право на правично суђење из чл. 6 Европске конвенције за заштиту људских права. Подсећамо, захтев је поднео још 13. маја 2020. преко Амбасаде Србије у Подгорици.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка