Правни тим УПЦ: Само Свети Сабор може променити назив Цркве

Само Свети Синод (Сабор), управно тело Украјинске Православне Цркве, може преименовати канонску Цркву, прокоментарисао је протојереј Александар Бахов, начелник Правног одељења УПЦ, на својој Фејсбук страници.

Украјински Парламент, Врховна Рада, сигурно нема ово право, пише свештеник, па чак и ако ступи на снагу Закон бр. 5309, то неће аутоматски лишити УПЦ и њене епархије, манастире и парохије  исправног назива, објашњава прота Александар.

Па ипак је Украјинска Црква позвала председника Порошенка да стави вето на закон који је послат на његово одобрење, пошто тај закон  није ништа друго до погодан начин да се УПЦ лиши права коришћења  цркава и манастира у државном поседу, напомиње протојереј Александар.

Он је такође истакао да је Украјинска Православна Црква са својим јединицама регистрована код државних власти под њеним садашњим именом, и да је сваки покушај да се Цркви преиначи назив незаконит. Па и кад би се покушало да се проведе такав закон, он би с гледишта међународног права представљао политичко мешање у унутарња питања верске установе.

Извор: Orthodox Christian (са енгелског Инфо служба)