Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић позвао Владу Црне Горе да повуче из процедуре Нацрт закона о слободи вјероисповијести

Правни заступник Митрополије црногорско-приморске Далибор Каварић позвао је Владу Црне Горе и министра за људска и мањинска права Суада Нумановића да повуку из процедуре Нацрт закона о слободи вјероисповијести због немогућности да се тај текст побољша у даљем поступку.

Каварић је оцијенио да предложени акт обилује процесним и суштинским материјалним недостацима.

“Позивам Владу да образује мултидисциплинарну комисију састављену од стручњака за вјерска питања и представника Цркве и вјерских заједница, који би усагласили текст будућег закона, који би био прихватљив за све. Уколико би Влада истрајавала на садашњем неупотребљивом, и за већину неприхватљивом, нацрту закона, такав акт би увео анархију у односе државе Цркве и вјерских заједница”, сматра Каварић.

Он оцјењује да би Влада на тај начин „својим монополом физичке принуде“ укинула и протјерала Цркву и традиционалне вјерске заједнице из друштвеног живота.

“Што би значило почетак институционалног обрачуна са вјерским осјећањима грађана”, поручио је Каварић.Како је саопштено „Дану“, Министарство за људска и мањинска права примило је 4.501 поднесак у којима се налазе примједбе и сугестије на нацрт закона о слободи вјероисповијести. Министарству су 4.473 поднеска поднијели представници Митрополије црногорско-приморске и Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке и Милешевске епархије.

Директорату за односе с вјерским заједницама требало је чак 14. дана да заведе све примједбе Митрополије црногорско-приморске, саопштио је за „Дан“ протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Он је казао да су Митрополија црногорско-приморска, епархије Будимљанско-никшићка и Захумско-херцеговачка поднијеле примједбе на нацрт закона на око 80 страница, које су, како је рекао, искључиво стручно-правничког карактера.“Добили смо одговор од директора Директората за односе с вјерским заједницама да они могу да приме 50.000 примједби. И шта се догодило? Догодило се то да је министарству требало пуних 14 дана само да заведе у дјеловодни протокол примједбе достављене од Православне цркве. Знам да су примједбе доставили и представници Католичке цркве, политичких и других организација, Исламске заједнице и других вјерских заједница. Ако им је 14 дана требало само да заведу наше примједбе, питање је колико ће им времена требати да се све оне разврстају, систематизују и да се одговори на њих”, истакао је Џомић.

Он је казао да се нада да ће се министарство одговорно однијети према свим приспјелим примједбама, да ће их систематизовати, класификовати и јасно се одредити према свакој од њих.

Према његовим ријечима, нацрт закона о слободи вјероисповјести ушао у историју Црне Горе.

„Овај нацрт улази у историју права Црне Горе као нацрт који је изазвао и проузроковао највећи број примједби својим садржајем“, поручио је он.

Ин4С

Извор: Митрополија црногорско-приморска