Право на сутра

Право на сутра
Право на сутра
Право на сутра
Право на сутра

Веома сложене имовинско-правне проблеме које имају расељени Срби на Косову и Метохији није могуће решити без помоћи искусних правника. Власници узурпираних кућа, станова и имања суочавају се са различитим злоупотребама, од лажних купопродајних уговора до фалсификованих овлашћења. Приступ њиховој имовини је додатно отежан због безбедности коју немају.

Срби из Метохијских села поседују велику земљу. Неки су власници и до 20 хектара земље. Њихова незаштићена имања постала су плен до којег многи Албанци покушавају да дођу нелегалним путем. Из тих разлога отворено је више хиљада предмета. Само на подручју Клине, Пећи, Истока и Дечана у спору је 453 предмета.

Са проблемом узурпиране имовине суочава се и Српска православна црква. Монаси Високих Дечана успели су да докажу власништво над делом земље, али не и да је упишу у општински катастар.

О проблему приватне својине на Косову и Метохији у другој емисији "Право на сутра" говоре расељени Срби из Клине, Дечана, Ђаковице, Пећи као и правници Бесплатне правне помоћи, коју финансира Европска унија.

РТС2 - 18:45 часова, 13. март 2018. године, аутор емисије: Светлана Вукмировић, сниматељ: Владимир Јовановић

Извор: РТС