Православље и религија будућности

У издању издавачке куће Издавачке куће Епархије зворничко-тузланске „Синај“ из штампе је изашла књига „Православље и религија будућности“ оца Серафима Роуза. Ова књига је право духовно благо, јер нам јасно и недвосмислено указује на све изазове и опасности новог доба (New Age) у којем живимо, а које на све начине покушава да потисне хришћанску духовност, традицију и вредности. Једна од главних духовних одлика „њу ејџа“ је верски синкретизам тј. учење по којем су све религије света једнаке. Управо због тога, хиндизам је главна религија која се од поборника „њу ејџа“ највише пропагира. Хиндуизам је по својој природи синкретистичан и у тој религији има места за све и за Исусa и за Шиву и за Браму и за Мухамеда.

Хиндузам се данашњем човеку не проповеда отворено него прикривено и то под видом разноразних школа јоге и медитације. Сведоци смо праве поплаве јога студија, учитеља медитације, инструктора за достизање виших нивоа свести и просветљења, боље концентрације, животног и пословног успеха. Отац Серафим као врстан познавалац хиндуизма на најбољи могући начин раскринкава њихове скривене насртаје на хришћанство. 

Отац Серафим пише: „Данашње хришћанство је под опсадом, али нападач је невидљив за наше вјернике. Нападач подмукло крије своје оружје. Тај потајни непријатељ је хиндуизам, а рат се води на висини најважнијих догмата вјере. Када су друштва Веданта била основана у Америци крајем прошлог вијека, њихов први потез је био да проповједају како нема стварне разлике између хиндуизма, него ће добар хришћанин бити још бољи ако изучава и прихвата Веданту... На ову удицу упецали су се многи искрени али неупућени хришћани. Први напад хиндуистичких свамија био је упућен против такозваних „секташких догми“, а за такозвану научну религију, засновану на упоредном изучавању свих религија. Њихов први нагласак био је на овом: разлике уопште не постоје. Све је једно. Разлике су само површинске. Оне су привидне и релативне, а не стварне. То је била садржина хиндуистичких предавања почетком прошлог вијека.“ 

На први поглед ово се некоме може учинити безазленим и безначајним, међутим, ствари стоје у потпуности другачије. Овакав један став доводи до потпуне релативизације најважнијих хришћанских догмата као што су догме о Богу, Христу, Цркви, васкрсењу... За нас православне хришћане ове догме су од суштинске и животне важности. Без вере да је Бог Света Тројица - Отац, Син и Свети Дух; без вере да је Син Божји постао човек ради нас људи и ради нашег спасења; вез вере у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву; без вере у васкрсење из мртвих (а не у неку реинкарнацију), нема и не може бити никаквог спасења и избављења. А управо ове хришћанске догме најподмуклије су нападнуте данас у школама јоге и медитације које се као гангрена шире међу православним Србима. Надамо се да ће ова књига бити од велике помоћи онима који траже одговоре на питања односа православног хришћанства према источњачким духовним традицијама и да ће им помоћи да остану у вери својих прадедова – вери православној која једина ослобађа у која води у живот вечни. 

Књига ће ускоро бити доступна у свим црквеним продавницама широм Епархије зворничко-тузланске. 

Главни и одговорни уредник Издавачке куће Епархије зворничко-тузланске „Синај“ протођакон Бојан Чечар