Православље у Боцвани

Православље у Боцвани

Грчко-енглеска приватна школа, коју финансира Епархија боцванска Александријске Патријаршије, отворена је прошлог мјесеца у Боцвани. Грчка, кипарска,украјинска, руска и српска дјеца већ посјећују ту школу, у којој се између осталог, предавају грчки и руски језик. Учи се и локални дијалекат Setswana, и наравно, православни катихизис.

Епископ Генадије, који је преговара са Министарством образовања, тежи да школу подигне на средњи ниво. Амбасаде Француске и Њемачке такође, помажу ову школску установу, помоћу које православна епархија тежи да допре до локалног становништва јер је у тој хришћанској земљи мисионарска дјелатност законом забрањена.

По традицији, најбоље школе у Јужноафричкој Републици и сусједним земљама су православне. Зато људи подржавају наш рад, шаљу дјецу да уче код нас, да се образују и спознају хришаћанске вриједности. „То што Црква треба да ради, излази из њеног срца и приближава је људима, без икакве усмене проповједи“, казао је Епископ Генадије у интервјуу за Discover Botswana news. „То има огромни значај за Православну Цркву – служити људима и друштву Боцване, у тако важним сегменитма живота, као што су образовање и здравље“.

Како се очекује, послије Васкрса, први љекари са Крита стићи ће у Боцвану како би ту реализовали нове медицинске програме за борбу са сидом. Тај пројекат се остварује заједнички са болницом „Сиротиште Светога Крста“, енглеске Цркве гдје се лијече дјеца која болују од сиде.

Ове године православна епархија празнује другу годишњицу свога оснивања, али и даље нема свој храм. Ускоро ће Епископ имати састанке у министарствима одговорним за спровођење својинских права, да би се утврдило гдје ће бити изграђен први православни храм у Боцвани.

Извор: Pravoslavie.RU и Митрополија црногорско-приморска