Православље у Шпанији

У Шпанији данас има двадесетак центара верске делатности, парохија, капела, мисија које припадају СПЦ. Када је мала група Каталонаца одлучила да оснује православну заједницу 1972. године, православље је у овој области Шпаније било готово потпуно непознато. Али, из језгра које су они оформили развила се велика православна заједница која се данас налази под окриљем Српске православне цркве. У Шпанији, тако, постоји десетак парохија СПЦ: у Каталонији, Баскији, Аликантеу, Мајорки, Галицији, а има и око 20 центара верске делатности, парохија, капела, мисија...

Њихове потребе опслужују 14 свештеника, два ђакона и три ипођакона. Постоји и теолошки институт који похађа 30 полазника и који је повезан са Православним богословским институтом Светог Сергија у Паризу. Отац Жоан Гарсија, викар владике западноевропског Луке за Шпанију и Португалију, води бригу о православној пастви и већ 22 године је свештеник Српске православне цркве.

- Православна каталонска заједница основана је пре 38 година и најпре је била под јурисдикцијом Румунске патријаршије. Због канонских разлога пре 22 године примљена је у Српску православну цркву, 12. фебруара 1988. године од стране тадашњег владике западноевропског Лаврентија. Прва парохија у Каталонији бројала је око 150 верника, од којих је 90 одсто било домаће становништво. У њој тренутно има око 500 верника, а један део су исељеници - каже отац Жоан.

Одлуку да помогне православној заједници у њеном зачетку наш саговорник донео је пре четрдесетак година, а на тој мисији ради као свештеник већ 38 година. На питање како су становници традиционално католичке земље прихватили православље, кратко, али језгровито одговара: са радошћу поновног проналаска истинског апостолског предања.

- Сваки дан се служи вечерња служба, суботом бденије и недељом литургија, на каталонском, старословенском, односно црквенословенском, румунском, грчком, као и евентуално на шпанском и српском, у зависности од присуства верника. Постоји и једна организација за социјалну помоћ, која тренутно ради са око 100 породица са правним проблемима, проблемима преживљавања и слично - објашњава отац Жоан.

Шпанске парохије, чије је језгро оформило домаће, каталонско становништво, до сада су посетиле многе владике из Србије: митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика захумско-херцеговачки Григорије, епископ браничевски Игњатије, владика западноамерички Максим, као и епископ који их је примио под окриље СПЦ владика шабачки Лаврентије. Надлежни архијереј, епископ западноевропски Лука, у Шпанију у посету својим мирјанима и клеру долази четири до пет пута годишње. Свештеници и верници из Шпаније, такође, узвраћају посете.

- Посетили смо Патријаршију у Београду, где нас је примио блаженопочивши патријарх Павле, што ће нам остати у незаборавној успомени. Били смо и у шабачкој епархији, ту нас је дочекао владика Лаврентије, а посетили смо и манастире Соко, Жичу, Студеницу... Недавно је једна група посетила и Митрополију црногорско-приморску и њене цркве и манастире као што је онај Светог Василија Острошког - прича отац Жоан.

Извор: Политика, Светигора