Православна богословска школа на индонежанском архипелагу

  Православна богословска школа Свeтог апостола Павла у Медану, на Северној Суматри, основана је 2005. године. Наш циљ је био да кроз ову школу раширимо светлост Православља, јер без неопходних средстава тешко је да проповедамо веру у Индонезији. Зато је Богословска школа основа за даље ширење православне вере.

Школу је акредитовала Влада Индонезије као школу вишег образовања. Студенти похађају часове четири године. Од оснивања школе дипломирало је 1.002 ученика. Ови дипломци тренутно раде у различитим областима као наставници, државни службеници и универзитетски професори. Нису сви студенти православне вере; неки су римокатолици, али већина њих су протестанти. Није неуобичајено за неке студенте да одлуче да прихвате православље у једном тренутку током студирања. Наших тренутних студената сада има око 250. На почетку једини чланови наставног особља били су о. Хризостом Маналу и презвитера Елизабета. Сада има пет православних професора.

Допринос школе је огроман. Прво, она образује младе људе који се припремају да постану наставници посвећени изградњи бољег света. Такосу ови будући учитељи већ били у контакту са православном вером и почињу да цене њену лепоту и богаство, што ће они пренети млађој деци такође. Друго, нама, православним хришћанима Индонезије већ су стављена у службу три добра младића који су недавно постали свештеници: о. Теодосије, о. Лука и о. Харитон.

Чињеница је да Богословска школа наставља свој рад без прекида само захваљујући Божјем благослову. Професори овде не примају плате. Наравно, ми добијамо мали износ новца као накнада од студената предавачима, али се она користи за покривање плата школског особља које се састоји од 6 људи. А што се тиче нас, професора, ми пружамо своје услуге бесплатно, јер школа нема прихода да би покрила ове трошкове.

До сада нисмо имали подршку ни наше Митрополије, нити пак неке наше парохије. Стога, тешко је за мене да опишем како школа и даље функционише. То је континуирано чудо.

С Божјом помоћу навршило се десет година од њеног оснивања. Преко хиљаду ученика је дипломирало. Наша школа је започела и са постдипломским програмима, а од недавно чак и са докторским студијама.

Нека је слава Богу! Ово је разлог што тражимо од вас да се молите тако да можемо да наставимо дело са ентузијазмом и ревношћу у име Исуса Христа!

Извор: ОСР (превод Инфо службе)