Православна црква у Кјоту излаже ретке руске иконе

Православна црква у Кјоту излаже ретке руске иконе
Православна црква у Кјоту излаже ретке руске иконе
Православна црква у Кјоту излаже ретке руске иконе
Православна црква у Кјоту излаже ретке руске иконе

Православна катедрала, позната по својим више векова старим руским иконама, први пут  ће отворити своја врата јавности, па ће наставити са сличним изложбама. Изложба пружа ретку прилику за  нехришћане да разгледају непроценљиви руски иконостас, што се ретко види и у самој Русији.

„У Русији су сличне цркве биле уништене током совјетског прогона хришћанства“, рекао је старешина цркве Шин Оикава. „Овај иконостас је значајан и са културолошке тачке гледишта“.

Благовештењска Саборна цкрва овде у древној престоници Јапана јесте дрвена зграда саграђена у руско-византијском стилу. Споља је офарбана у бело, а бакарни кров је прекривен патином.

Црква се налази у градској четврти Накагјо, окружена је многим историјским храмовима, светилиштима и краљевским палатама.

Пројектовао ју је јапански архитекта Шигемицу Мацуморо, мајстор архитектуре европског стила. И зграда и њено унутрашње украшавање је завршено 1903. године, а иконостас је увезен из Русије за ову Саборну цркву.

Иконостас који привлачи пажњу, а који дели наос и олтар иза иконостаса,  направљен је од 30 панела икона које су смештене у украсним дрвеним рамовима и дизајниране тако да изгледају као фасада цркве са врховима. Нема пуно таквих примера који су преживели у Русији.

Други богослужбени предмети, као што су кашичице, ножеви, дискоси и распећа донесени су у цркву из Русије. Иконе су поклонили руски ратни заробљеници током Руско-јапанског рата, а и оне се такође налазе на зидовима цркве.

Међутим, време није било идеално за непроценљив уметнички рад, које чека одговарајућа консервација и поправке. Стогодишња фарба се одваја на неким местима, и неки уметнички радови имају озбиљне мрље као да их је неко изгребао.

Оикава објашњава да су оне оштећене током Другог светског рата. Црквена заједница је одлучила да избегне у сеоску средину, и неке иконе су скинуте и спаковане да буду однете на безбедно место. Рат се завршио пре него што су оне пренесене, али до тог тренутка вредне слике су неповратно оштећене.

Главне консерваторски пројекти су обављени1987. и 1999, али старање око  ове старе зграде још увек постоји.

Саборна црква ће бити отворена за јавност од 28. октобра до 7. новембра.

Извор и фото: Aсахи Шинбун (превод – Информативна служба СПЦ)