Православна Далмација

Православна Далмација
Православна Далмација
Православна Далмација
Православна Далмација

Скрадин - На празник светог Спиридона Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом светитељу у Скрадину уз саслужење монаштва и свештенства Епархије далматинске. Епископ је беседио о светом Спиридону Чудотворцу истакавши његове врлине: смирење, чистоту срца и ревност за свето православље.

Поред тога, Владика је  говорио је и о потреби да се помогне довршење цркве светог Спиридона у Скрадину, као и да сви Срби треба да се врате не само у Скрадин, него и широм Далмације, да бисмо очували и народ и своје православне светиње. После свете Литургије преломљен је славски колач и приређена трпеза љубави у просторијама Црквене општине Скрадин, трудом надлежног скрадинског свештеника Саве Миланковића.

Шибеник - У недељу, 23. децембра 2012. године, Епископ далматински Фотије је служио свету Литургију у храму Вазнесења Христовог - Свети Спас у Шибенику, уз саслужење шибенског пароха протонамјесника Милорада Ђурђевића и протођакона Дејана Трифуновића. Храм Светог Спаса је саграђен 1778. и због лошег стања обнављан је последње двије године. Изведени су сви потребни грађевински радови како би храм био сачуван од  даљег пропадања и, наравно, заблистао у свом новом сјају. Унутрашњост храма се фрескопише, и за сада су урађене фреске у олтарском дијелу храма. Уз Божију помоћ, планиран је даљи наставак фрескописа.

Драговић - На празник светог Николаја у манастиру Драговићу свету архијерејску Литургију је служио епископ Фотије са игуманима манастира Крупе и Драговића. Епископ је говорио о животу и дјелу светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског, као и данашњем духовном стању вјерника. Владика је преломио славски колач и честитао игуману манастира Драговића оцу Варсонуфију крсну славу.

Задар - У недељу, 16. децембра 2012. године, епископ Фотије је служио свету архијерејску Литургију у Задру уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске. Епископ Фотије је протумачио јеванђељску причу о Царевој вечери, тј. Царству небеском. -  Многи људи налазе изговор да се не обрате Богу и Цркви Његовој, јер су се у души определили искључиво за вредности овога света, тј. царство земаљско, беседио је епископ Фотије и подсетио сабрани народ о потреби очувања своје свете вере православне. - Не идите за лажним пастирима који не доносе науку јеванђељску, већ отров, мржњу и зло. Таквих се треба клонити, по речима светог апостола Павла. Држимо се здраве науке наше свете Цркве, истакао је Владика Фотије. После свете Литургије епископ Фотије је са свештенством посетио цркву светог Георгија у Смоковићу, која је, хвала Богу, стављена под кров, а потом и цркву у Биљанима, која је такође у обнови. Тренутно се ради иконостас, али и уређење црквене порте – зидови и стазе око црквеног гробља.

Молимо све наше Србе широм света да помогну обнову ових светиња, које нам помажу да очувамо своје православље у Далмацији.

Извор: Епархија далматинска