Православна епископска конференција заседала у Бечу

Заседању Православне епископске конференција је претходила света архијерејска Литургија служена 11. новембра 2013. године у грчком православном храму Свете Тројице.

У поздравном говору Митрополит аустријски Арсеније (Цариградска Патријаршија) изразио је задовољство што су се његова браћа у Христу састала како би заједно разговарали о проблемима и изазовима пред Православном Црквом. Такође је изразио захвалност на поверењу свих епископа који су му указали част да председава Епископском конференцијом у Аустрији. Заседању су присуствовали и Архиепископ Марко из Руске Православне Цркве, Епископ бачки и администратор Епархије аустријско-швајцарске Иринеј и Митрополит Серафим из Румунске Цркве.

На овогодишњем јесењем заседању православни епископи су одлучили да се интензивира рад са омладином. Пошто је други свеправославни омладински скуп крајем септембра ове године са око 500 учесника био веома успешан, донета је одлука да трећи омладински скуп буде одржан у јуну идуће године. У том контексту Православна епископска конференција је основала  комисију која ће се бавити пастирским радом са омладином.

Такође је одлучено да се ојачају медијско-информативне активности у Аустрији. У ту срвху, до следећег заседања Епископске конференције њен портпарол разрадиће концепт њеног рада.

Посебна тема су мастер-студије за православне студенте у Бечу, тј. квалификовање православних вероучитеља за рад у аустријским школама. Том приликом је предочен план који садржи даље кораке за постизање овог циља.

Епископска конференција, која постоји од октобра 2010, окупља представнике свих православних Цркава у Аустрији. Тренутно су то: Цариградска патријаршија, Антиохијска патријаршија, Руска Православна Црква, Српска Православна Црква, Грузијска Православна Црква, Бугарска Православна Црква и Румунска Православна Црква.

Епископска конференција је до сада основала четири комисије, којима председавају Епископи, и у којима све  Цркве имају своје представнике. Тако, комисијом за науку и образовање председава Епископ Иринеј, литургијском комисијом Архиепископ Марко, пастирском комисијом Митрополит Серафим и омладинском комисијом Митрополит Антоније. Митрополит Антоније је недавно изабран за архијереја  бугарске Митрополије за Западну и Средњу Европу, а због обавеза у Светом Синоду своје Цркве није могао присуствовати конференцији.

Мирко Колунџић,
портпарол Епископске конфенренције у Аустрији

Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу
Православна епископска конференција заседала у Бечу