Православна философско-књижевна школа у Амфитеатру цркве Лазарице

Православна философско-књижевна школа у Амфитеатру цркве Лазарице
Православна философско-књижевна школа у Амфитеатру цркве Лазарице
Православна философско-књижевна школа у Амфитеатру цркве Лазарице
Православна философско-књижевна школа у Амфитеатру цркве Лазарице

У Амфитеатру цркве Лазарице, 1. августа, на Дан Светог Стефана деспота и Евгеније, Ефросиније уводним предавањем Преосвећеног Владике Давида почела је са радом Православна философско-књижевна школа, заснована 14. јуна Оснивачким актом Књижевног друштва Свети Ћирило и Методије. Тема школе за 2012. годину је: Временско-просторна димензија Лазареве Србије у савременом контексту-онтологија сапостојања, а свечаности отварања Школе започеле су Архијерејском литургијом у Љубостињи, да би се после Вечерње службе у цркви Лазарици све завршило лепом посетом заинтересованих крушевљана који су са пажњом слушали предавање Преосвећеног Владике Давида, експликацију теме мр Александра Ерића и врло надахнуте коментаре Марка Делића.

Прву Православну философско-књижевну школу отворио је председник Књижевног друштва проф. Зоран Ђурић, а на крају свих излагања нас је извођењем Химне Светих Ћирила и Методија својим предивним гласом поздравила гошћа из Бугарске, писац, научни радник и предавач на Универзитету Русе у Бугарској Петиа Шопова.

Књижевно друштво Свети Ћирило и Методије постоји две године и окупља писце и преводиоце не само из Крушевца и других градова у Србији него и из других земаља, са других континената. На позив председника Удружења књижевника Србије Радомира Рока Андрића у мају смо заједно са УКС-ом организовали Међународне дане Свете Браће Ћирила и Методија управо овде у Амфитеатру цркве Лазарице. Црква и јесте место окупљања, место саборовања.

14. јуна на Дан Светог Јустина Философа и Аве Јустина Ћелијског наше Књижевно друштво је основало Православну философско-књижевну школу. Замислили смо да се целе године једном до двапут месечно одржавају предавања, трибине, округли столови, а да следеће године штампамо Зборник радова.

Позвали смо и нашу Православну Епархију Крушевачку на сарадњу, наишли на добру вољу Преосвећеног Владике Давида и потписали Протокол о Сарадњи, формирали Савет Православне философско-књижевне школе, изабрали професионални приступ у раду школе и сада имамо менаџера школе, господина Дарка Симоновића коме дугујемо велику захвалност што се поред бројних обавеза у привреди одлучио да ради са нама на добробит Срба, на добробит крушевљана који су тако жедни вере, жедни религиозности, на предлог мр Александра Ерића на првом састанку Савета Школе одредили смо тему за ову годину: Временско-просторна димензија Лазареве Србије-онтологија сапостојања и договорили се о првој трибини и првом беседнику и ево нас овде у Амфитеатру цркве Лазарице, на месту где су Свети кнез Лазар и Милица саградили дом за свог сина Светог деспота Стефана. Ево нас на Дан Светог Стефана и Евдокије, Ефросиније почињемо са радом, а писма подршке нашем раду стижу са најразличитијих делова света иако нам је Ваш долазак овде највише на срцу.

Честитам Вам на отварању нове, а интересантне школе. За похвалу је. Спремна сам да учествујем са темом - Пословице и хришћански мотиви.

мр Дивна Бијелић, Београд

Лепе честитке и лепе жеље поводом оснивања Православне философско-књижевне школе!

Веселинка Стојковић, Врање

Мудро радите: и Књижевно друштво и Православна Философско-књижевна школа су одлични и перспективни пројекти. Окупиће више даровитих, до сада дезоријентисаних људи. Учествоваће и у неопходној духовној обнови Срба. Принципи над принципима морају вам бити: естетски - научни, етички и духовно јединство Срба и православаца. Без тога не бива ни уметности, ни науке, ни народа, ни вере ни државе.

Проф. др Радомир Батуран Канада

Православна философско-књижевна школа је дугорочан пројекат, који   превазилази време и снаге једног нараштаја. Подстицајна је прва тема коју сте предложили.

Проф. др Милан Радуловић, Институт за књижевност Београд

Стигле су нам и поруке подршке од Милице Лилић Јефтимијевић, Слободана Ракитића,  Србе Игњатовића, Његовог Преосвештенства Епископа Бачког др Иринеја Буловића, наравно и од чланова нашег Књижевног друштва  др Александра Милошевића из Шведске, професора Небојше Радића са Кембриџа, Енглеска, Душка М. Петровића из Београда, Лауре Кристијане из Букурешта, Румунија, а са нама су вечерас наши драги гости из Бугарске, књижевници и научни радници са универзитета у Бугарској  Петиа и Николаи Шопов.

Извор: Епархија крушевачка