Православна монахиња Гаврилија и Индира Ганди: Неиспричана прича

Какав може да буде однос између сиромашне православне монахиње и Гвоздене даме Индије? Изгледа да је то врло занимљива прича. Пуно православних верника, посебно у Индији, и даље нису упознати са овим догађајем. Геронтиса Гаврилија (старица Гаврилија) била је монахиња Грчке Православне Цркве која је провела неколико година у Индији бринући се о сиромашним и болеснимa.

Рођена је као Аврилија Папајани у Цариграду 1897. године, а њена породица се преселила у Солун 1923. године. У Енглеској  се обучавала за педикира и физиотарапеута, да би касније отворила своју приватну клинику у Атини. После мајчине смрти преселила се у Индију радећи за сиромашне и болесне. Старица Гаврилија је живела једноставним животом и такође је служила у Баба Амтином Анандвану (Институција за старање и бригу о пацијентима оболелим од лепре) бринући се о лепрозним пацијентима. Ученица Свами Сивананде из Хришикеша, била је позната под именом Сестра Лила за станаре Анандвана. Сестра Гаврилија је такође била добар пријатељ о. Лазара Мура, великог православног мисионара, који се бринуо о породицама болесних и изопштених у Индији и у неким другим деловима света.

Излечење Индире Ганде

Тадашња премијерка Индије Индира Ганди патила је од болова у рамену и врату. Обратила се неколицини доктора, и сви су пробали бројне лекове, али без успеха. Коначно, она се обратила Сестри Гаврили. Сестра Гаврилија је применила физиотерапеутске вештине на великом лидеру Индије. Индира се осетила много боље. Премијерка је после тога била ослобођена од дуготрајног бола. Истовремено, била је задивљена вештинама лечења ове једноставне православне монахиње и њеним физиотерапеутским вештинама. Индира је захвалила мати Гаврилији рекавши: „Ви имате руке попут виле“. Мати Гаврилија је посећивала канцеларију ове чувене индијске државнице. Њихово пријатељство је било непроценљиво. А овај догађај  је поменут у књизи „Мати Гаврилија: Подвижничка љубав“. Али њихов однос је остао непознат многим људима.

Извор: ОСР