Православна Нова година прослављена у Генерал Мадриаги

Православна Нова година прослављена у Генерал Мадриаги
Православна Нова година прослављена у Генерал Мадриаги
Православна Нова година прослављена у Генерал Мадриаги
Православна Нова година прослављена у Генерал Мадриаги

Нова година по Јулијанском календару 13. јануара 2016. године увече свечано је дочекана  у сали Југословенског друштва "Његош" у Генерал Мадриаги (350 км јужно од Буенос Аиреса). Овом приликом прослављено је и 80 година рада Југословенског друштва "Његош". За ову прилику из Буенос Аиреса допутовао је архимандрит Кирило Бојовић, замјеник митрополита Амфилохија, свештеник Естебан Јовановић, парох православне заједнице у Генрал Мадариаги и протођакон Никола Радиш. Догађају су присуствовали амбасадор Црне Горе у Аргентини Гордан Стојовић са гђом Јеленом Стојовић, генерални секретар градоначелника Мадариаге Мара Симјеле са секретаром за односе са јавношћу Данилом Марковићем, отац Алејандро Мартинез - пастор Римокатоличке цркве у овом граду, као и велики број чланова и пријатеља Друштва "Његош" не само из Мадариаге и околине него и из других градова попут Тандила, Сан Антониа де Ареца и Буенос Аиреса.

Први је говорио г. Василије Јанковић, досадашњи предсједник Друштва, који се захвалио много на помоћи члановима у многим годинама у којима је морао да води Друштво (преко 20 година), у којима је Друштво Његош имало неколико успешних пројеката, укључујући и последњи који је био у Споменик на  гробу за посмртним остацима првих југословенских исељеника. Сви присутни су поздравили са и заслуженим аплаузом за досадашњег председника г. Василија Јанковића. Новоизабрани предсједник, госпођа архитекта Дијана Марковић, у свом говору је дала преглед историје Друштва, а затим се захвалила свим присутнима што су дошли, и позвала све чланове да јој се придруже и прате је као одлазећег председника Јанковића, и посебно  је нагласила укључиување деце у рад Друштва која су и његова будућност. Секретар Мадариаге Мара Симјеле поклонила је спомен плочу израђену поводом 80 година  друштва "Његош" у Мадариаги. Господин Амбасадор Црне Горе, Гордан Стојовић је у говору између осталог рекао,  да је он неколико пута долазио до сељака у Мадариага кроз 10 година од како ради у Аргентини (последње 2 као амбасадор). Он је примио од новог председника г. Марковић фотографију на којој су први чланови наше заједнице који су дошли на тло Мадриаге. На тој слици је српски свештеник, отац Радијца Поповић.

Затим је говорио архимандрит Кирило на српском језику и поздравио присутне (док је преводио отац Никола Радиш). И у свом говору рекао нешто веома важно: да ћемо, заједно са предсједницима друштва и бившим и садашњим, учинити све што је могуће ове године да унаприједимо процес изградње православне цркве у Мадариаги, што је благословио и Митрополит Амфилохије приликом његове посјете том граду. "Ово је веома важно, како је рекао, за духовни живот сваке заједнице и друштва генерално гледајући, као и због тога да се одржи идентитет једне заједнице и пренесе потомцима  истинска традиција". Отац Стефан је на крају говора прочитао молитву за почетак Нове Године, и благословио са светом водицом све присутне. Присутнима је подијељен и календар за 2016 г.. Затим су сви присутни учествовали у свечаној вечери која је организована и сервирана са великом преданошћу и гостопримством од стране чланова Друштва, који раде заједно већ неколико година на примеран начин. У поноћ је свечано испраћена стара и дочекана Нова година.