Православна слагалица: Такмичење из веронауке у Ваљеву

Православна слагалица: Такмичење из веронауке у Ваљеву
Православна слагалица: Такмичење из веронауке у Ваљеву
Православна слагалица: Такмичење из веронауке у Ваљеву
Православна слагалица: Такмичење из веронауке у Ваљеву

Финално такмичење квиза „Православна слагалица“, у организацији Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, уз благослов Епископа ваљевског г. Милутина, одржано је 31. маја 2017. године у Арт холу Центра за културу.

У веселом амбијенту, украшеном цртежима ученика ОШ „Владика Николај Велимировић“ из Ваљева, кроз игре по узору на популарни телевизијски формат (слагалице, спојнице, ребусе…), у знању из области веронауке надметали су се победници по намесништвима, ученици основних школа: Прве основне школе - Ваљево, „Милош Марковић“ - Лесковице, „Живојин Мишић“ - Рајковић, „Милан Муњас“ - Уб, „Никола Тесла“ - Скела и „Илија Бирчанин“  - Ставе.

Уз водитељско посредовање Нине Нешковић и Страхиње Блажића, низали су се одговори из којих се јасно видело добро знање и љубав према својој вери, као и креативан рад вероучитеља, који школарцима верску наставу чини драгим предметом. Као финалисти, у игру асоцијација ушли су ученици ваљевске Прве основне школе и ОШ „Никола Тесла“ из Скеле код Обреновца.

Са 182 поена, победила је екипа „Николе Тесле“, у саставу Марина Марковић, Тамара Марјановић и Филип Лелић, уз подршку вероучитеља Милана Нинковића и свештеника Слободана Илића. Ова школа броји око 200 ученика и најмања је на територији Архијерејског намесништва посавског. Тим више, постигнут успех је вредан пажње, а радост чланова екипе неизмерна. Победници „Православне слагалице“ награђени су таблет рачунарима. Такође, пригодно су даривани и остали учесници такмичења.

У обраћању присутнима, начелник за веронауку протојереј Милан Ристивојчевић пренео је поздраве и благослове услед обавеза одсутног Владике Милутина. Са децом смо млађи и наши животи имају посебан смисао, истакао је прота Ристивојчевић. Нарочито благодарје, епархијски начелник за веронауку упутио је архијерејском намеснику првом ваљевском протонамеснику Дарку Ђурђевићу, протонамеснику Слободану Алексићу и ђакону Драгану Станојевићу, који су уложили велики труд да ова смотра буде лепо осмишљена и квалитетно реализована.

Такође, велики допринос и ове године дао је домаћин –  Центар за културу Ваљево, који је технички подржао „Православну слагалицу“. У културно –  уметничком програму учествовали су ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ и рецитаторке из Ваљева.

Извор: Епархија ваљевска