Православна веронаука у Јужној Африци

отац Пантелејмон У Јоханесбургу постоји неколико великих предграђа која су још из времена апартхејда насељена искључиво локалним црначким становништвом. Сви ти делови града, како их овде називају location, су на ло[ем гласу због небезбедности и високе стопе криминала. Међу белцима овде у Јоханесбургу важи неписано правило да се тамо никада и ни по коју цену не одлази. Једно од тих насеља је и Тембиса, а у Тембиси се налази Хришћанска школа Светог Атанасија.

отац Пантелејмон На позив власнице школе, госпође Берте Моцване, ради молитве и благослова, на овогодишњу завршну школску прославу су позвани представници Српске Православне Цркве у Африци на челу са старешином храма Светог Томе, јеромонахом Пантелејмоном, ђакон Стивен Хејс, православни мисионар при Митрополији Јоханесбурској, а њима се придружио и члан српског Црквеног Одбора, г. Живојин Јовановић. Када смо, у недељу 25. новембра 2007. године, из српског храма у Јоханесбургу, кренули ка Тембиси на школску прославу и доделу ђачких диплома, многи су нас гледали са неверицом и чудили се нашој одважности да се упутимо у Тембису. Међутим, власница школе и учитељи су веома блиски са нашом Православном Митрополијом и њихова жеља је да ускоро, када се створе услови, њихова школа, коју сада похађа око 150 ученика, постане Православна Хришћанска школа Светог Атанасија. Ради тога су и позвани представници Православне Цркве. Прослава је почела молитвом за ђаке и освећењем водице. Отац Пантелејмон је на крају службе, освећеном водицом покропио учитеље, ђаке, родитеље и школске просторије. После молитве, г-ђа Берта је упознала родитеље са одлуком да се од идуће школске године (јануар 2008.), са благословом Митрополита Серафима, почне са наставом православне веронауке која би се одржавала у редовном термину како би сви ученици могли да присуствују. На предлог оца Пантелејмона, одлучено је да се одржавају по два часа веронауке седмично и отац Пантелејмон је преузео на себе обавезу да долази у Тембису и држи ученицима предавања. Такође је договорено да једном седмично, отац Пантелејмон држи предавања за одрасле у Тембиси и у суседном насељу Клипфонтејн Вју. Програм је настављен извођењем ђацких текстова, рецитација, песама и драмских комада. Све је било изузетно поучно, прожето Хришћанством и библијским порукама.

отац ПантелејмонНа крају прославе, изабран је нови директор школе, а онда је досао најсвечанији тренутак - додела диплома и признања ученицима (из области енглеског језика, математике, спорта, за ђаке који су највише напредовали...). На молбу власнице школе г-ђе Берте, дипломе је ђацима додељивао и честитао, старешина храма Светог Томе у Јоханесбургу јеромонах Пантелејмон. Школској прослави је присуствовао и представник државе Јужне Африке - Одељења за Хришћанске школе, који је донео поклоне за ђаке. По завршетку школске прославе, родитељи су прилазили нашим свештеницима, распитивали се и показивали заинтересованост за предавања и службе које ће такође по благослову Митрополита Серафима, отац Стивен служити сваке друге недеље у Тембиси. Власница школе се обратила оцу Пантелејмону са молбом да помогне да се одштампају школски памфлети и да се испред школе подигне велика табла са натписом "Православна Хришћанска школа Свети Атанасије". Отац Пантелејмон је обећао да ће се потрудити да помогне и око тих ствари. Договорено је да се на следећу прославу позове Његово Високопреосвестенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, који је дао благослов да од нове школске сезоне која почиње у јануару 2008. године, отац Пантелејмон додатно допринесе Православљу у Јужној Африци и у Православној Семинарији Патријарха Петра Седмог у Јоханесбургу, запоцне са предавањима из историје Српске Православне Цркве.

отац ПантелејмонНа самом крају, после лепих тренутака и предивног дана проведеног са нашим пријатељима у школи у Тембиси, приликом поздрављања са свима, показали су нам као залог љубави, блискости и пријатељства, икону Српског Просветитеља Светог Саве, која краси зид у главној школској уционици и коју су они добили на поклон од оца Пантелејмона приликом посете храму Светог Томе у Јоханесбургу, на Савиндан просле године. Икона Светог Саве је поклоњена да буде сведок да је Православна вера спасоносна за све земаљске народе које год да су расе или боје коже.

Чланови Црквеног Одбора ЦСО Свети Сава у Јоханесбургу