Православне цркве у Цириху желе јавно признање

Православне и Оријенталне Цркве у швајцарском кантону Цирих изразиле су жељу да буду признате у оквиру закона.  Свештеник Шнорк Демирјан из Јерменске Апостолске Цркве изразио је намеру  да се регулишу званични односи.

Оснивање Уније Православних и Оријенталних Цркава заказано је за септембар. Ово је први корак на путу ка националном признавању. Свечана оснивачка скупштина одржаће се у грчкој православној цркви у Цириху.

О. Шнорк Демирјан је изјавио да око 200.000 православних хришћана и хришћана старих источних обреда живи у овом кантону.

Постоји парохија Васкрсења Христовог у Цириху која припада Руској Православној Цркви. Основао ју је 1936. године Митрополит Евлогије (Георгијевски). Од 1945. она се налази под јурисдикцијом Московске Патријаршије.

Тежња да буду признати од стране државе објашњава се, пре свега, повећањем броја православних хришћана у циришком кантону. Законско признање је такође неопходно ради лакшег обављања послова с државним властима, на пример, може се решити пизање капелана у болницама, а и да се ојачају међуверски односи.

Извор: Orthodox Cognate Page