Православни хришћани прославили рођење Христово на Сејшелима

Православни хришћани прославили рођење Христово на Сејшелима
Православни хришћани прославили рођење Христово на Сејшелима
Православни хришћани прославили рођење Христово на Сејшелима
Православни хришћани прославили рођење Христово на Сејшелима

Православни верници  на Сејшелима прославили су на Светој Литургији Рођење Христово у суботу, 7. јануара, на којој је било присутно око 70 верника. Божићну Свету Литургију служио је отац Сергиос (Јаношевић) из Патријаршије Александрије и целе Африке, на енглеском језику због мешовите православне заједнице на Сејшелима коју чине: Руси, Украјинци, Срби, Грци, Бугари и Еритрејци и египатски Копти. Литургији су присуствовали амбасадор Руске Федерације на Сејшелима, г. Михаил Калинин, као и председник Сејшелско-руског друштва пријатеља, пуковник Андре Сизо. 

Петочлани женски хор појао је на црквенословенском језику српског напева, на богослужењу које је служено у Берџаја Бо Валон Беј хотелу, где су се руски, румунски и кипарски грчки туристи придружили прослави празника над празницима.

У току службе прочитана је Божићна посланица Патријарха александријског и целе Африке Теодора II, у којој између осталог пише је да је Христовим рођењем у Витлејему материнство добило ново значење - то је освештала Богородица, у скромној штали у Витлејему.

“Богородичин’ став је дао значај мајчинској љубави као незаменљивој капији људског живота. Њен став је истакао принципе благости, понизности и солидарности. Осим тога, слика мајчинског заклона и заштите, каји се огледа у малој штали у Витлејему, постаће вечни стандард за све жене света. Склониште храбрости сваки пут када се последње резерве снаге истроше, ” написао је у посланици Патријарх Теодор II.

Патријархова  порука је подсетила на ужасно понашање према мајкама у супсахарској Африци, и то посебно жена које су жртве трговине људима, насиље, злостављања, болести и незапослености.

“Свет без мајки би био свет без љубави и свет без поштовања за жене као изворима живота; то би био свет без хуманости. Стога немојмо дозволити да криза нашег времена крши поштовање према правима жена. Права не познају ни пол, ни границе. Покажимо неопходно поштовање за личност, посао, напор, потребе и жеље мајке, супруге, сестре и ћерке ,” поручио је Патријарх.

После Литургије  верници су се окупили на трпези љубави на којој је послужена традиционална  балканска храна и освежавајући напици.

отац Сергиос Јаношевић