Православни манастир на Тајланду пружа хуманитарну помоћ

За време садашње пандемије вируса корона, цркве и манастири широм света посвећују своје време и прилажу новац да на различите начине помогну онима којима је помоћ потребна.

Ово исто се дешава на Тајланду, где је руски  мушки Успењски манастир у провинцији Рачабури на Тајланду објавио да пружа бесплатну храну и смештај онима који се нађу у тешкој ситуацији због карантинског режима, извештава сајт Православне Цркве на Тајланду.

Због глобалне пандемије и карантинског режима који је завео већи број земаља, као што су и оштро ограничење ваздушног саобраћаја, неки грађани Русије и суседних земаља нису могли да напусте Тајланд и имали су извесне финансијске тешкоће.

Архимандрит Олег (Черепанин), представник Руске Цркве на Тајланду, наводи да је Епархијска управа у последње време примила значајно већи број молби за помоћ.

С тим у вези, Тајландска епархијска управа и Одбор Фондације Православне Цркве на Тајланду одлучили су да дају лицима у овој невољи храну и смештај у манастиру, без обзира на њихово верско опредељење, све док се не отворе државне границе и не успоставе редовне авионске линије, под условом да се строго придржавају владиних здравствених прописа.

Учествовање у манастирским  богослужењима препуштено је личном избору, мада се ова лица подстичу да учествују у радним обавезама, ако је могуће.

Изградња Успењског манастира почела је у новембру 2009. године, када је Фонд православне цркве у Тајланду откупио земљиште од 9.000 квадратних метара за изградњу цркве и православног гробља. Манастир је освећен почетком 2011. године.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)