Православни манастир: полагање камена темељца 26. септембра

Након што је првобитно планирано полагање камена темељца за први православни манастир у Аустрији у Сент Андре/Цикзе у Бургенланду/Градишка, предвиђено за јун о.г. и одложено због короне,  сада је одређен нови датум: субота, 26. септембра 2020. Очекује се да ће патријарх Вартоломеј обавити чин полагања камена темељца, како је митрополит Арсеније (Кардамакис) рекао данас у петак новинској агенцији Катпрес. Васељенски патријарх, заједно са митрополитом Арсенијем, гувернером Хансом Петром Доскозилом и римокатоличким бискупом Егидијем Живковићем, поставиће камен темељац. Стварни почетак изградње заказан је за почетак октобра.
Замисао о подизању манастира настала  је 2014. године када је католичка бискупија Ајзенштата/Жељеза обезбедила земљиште у Сент Андру. На празник светог Мартина  11. новембра 2014. у ајзенштатској катедрали бискуп  Живковић лично је уручио патријарху Вартоломају повељу о поклону локације за манастир. Предвиђа се да се манастир Покрова Пресвете Богородице састоји од четири крила, висине око шест и по метара, у облику квадрата. У средини ће се налазити црква, чија ће највиша тачка имати око 13 метара.

Први корак је изградња цркве. Затим ће се подићи остале зграде, као што су келије за монахе - конак, пријемне собе, библиотека, трпезарија, помоћне просторије и радионице. Предвиђа се да се осам до дванаест монаха подвизава у овом манастиру.

Православна монашка заједница већ годинама живи у купљеној згради у Сент Андри. Поред многих православних посетилаца, гости су и верници католици.

Извор: Kathpress.at (са немачког Информативна служба СПЦ)