Манастир Светих Нинијана и Катберта постаће православни манастир на Хебридима

Историјско друштво Мул описује Килнинијан, саграђен 1755. године, „као једну од најстаријих (цркава), која се све до недавно користила за богослужења“. Вероватно налазећи се на месту претходне средњовековне цркве, манастирска црква се први пут појављује у записима 1561. године, где се наводи да је парохија „Килнениг“ раније припадала игуману Јоне.

Новија историја цркве обухвата неколико година када су отац Стефан и његова мала заједница покушала да оснује католички манастир око Килнинијана. А када су променили свој план и одселили се у континентални део Шкотске, великодушно су поклонили цркву Православној Цркви, под условом да се Килнинијан и даље користи као манастир.

Већ две године сестра Марина води рачуна о Килнинијану. Она је, иначе,  овде живела више месеци између 2010. и 2012. године.

У садашњем тренутку, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Јосифа, започети су неопходни радови како би се Килнинијан претворимо у први православни манастир на Хебридима. Ово подразумева радове на реконструкцији саме цркве и на изградњи монашких келија.

Договорено је да ће манастирска капела бити и даље посвећена Светим Нинијану и Катберту, и да ће ово бити женски манастир.

Извор: OCP Cognate Page