Православни мисионар (бр. 343)

Крајем маја 2015. године из штампе је изашао нови број часописа Православни мисионар (свеска 3 за 2015. године, бр.343), са тематским делом посвећеним теми јеванђелског блаженства – „Блажени чисти срцем“.

У новом броју читаоци могу прочитати текстове који се баве догматским и библијским темама, попут чланка о поштовању светих из пера о. Џ. А. Макгакина и текст о стражењу над собом Св. Теофана Затворника. У рубрици „Материк“ преносимо текст о. Георгија Папаварнаве о Светој Олги, док су у рубрици „Старечник“ изложене поуке старца Јефрема Филотејског, за којима следи беседа на 125. псалам Св. Јована Златоустог. У рубрици о полемици са атеизмом налази се редовни прилог из пера А. Милојкова који се тиче заблуда приступа Ричарда Докинса, вође новоатеистичког покрета данашњице.

Нови број мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе у тематском делу доноси неколико чланака у којима се разматра тема јеванђелског блаженства које је услов боговиђења: „Блажени чисти срцем“ (Мт.5,8).

У оквиру тематског блока новог броја налазе се чланци домаћих аутора – В. Пекића и Д. Поповића – у којима се излаже православно поимање јеванђелских речи из поднаслова свеске; ту је и чланак В. Вицановића посвећен успомени на свештеномученика Стефана Пурића, за којим следе преводи разматрања Патријарха московског Кирила и америчког свештеника о. Марк Вранеса на тему чистог срца; тематску целину броја закључује прилог о. Александра Р. Јевтића о подвижничком етосу Цркве као могућем одговору на егзистенцијалне проблеме који муче савременог човека.

У новом броју налази се и интервју – прилог о многодетној породици Грбић, док рубрика о савременој мисији Цркве доноси разговор са протојерејем Михаилом Лијем – последњим свештеником Пекиншке мисије. Текст о Јову Скадарском и краљици Јелени налази се у оквиру рубрике о светлим ликовима из историје СПЦ, а текст о руском манастиру Спасо-преображења у совјетско време у рубрици „Из новије историје Цркве“.

На крају се налази текст о учествовању хришћана у јавним забавама, а у оквиру рубрике „Сведочанства“ текст о оздрављењу младића чудотворним заступништвом Св. Василија Острошког.

Часопис Православни мисионар може се купити у храмовима Српске Православне Цркве, а о начину претплате можете се информисати преко адресе pretplata@spc.rs или на телефон +381 (0)11 3025 113.

М. Петровић