Посета Патријарха Иринеја Саборном храму Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана

У навечерије празника Светог Свештеномученика Харалампија, 22. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј у пратњи Његовог Преосвештенства Г. Лонгина и свештенства посетили су Саборни храм Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана.

У препуном Саборном храму народ Божији заједно са својим свештенством принео је молитве Господу и са страхом Божијим и чврстом вером молитвено се радовао доласку Његове Светости. Свештенство заједно са многобројном децом и народом Божијим традиционално дочекали су Његову Светост са погачом, соли и са разноврсним цвећем поздрављајући Патријарха Српског са речима Благословен који долази у име Господње.

Вечерње богослужење у препуном Храму служио је архијерејски намесник протојереј-ставрофор Недељко Лунић уз саслуживање више свештеника из оближњих парохија епархије Новограчаничко-средњезападноамеричке. На крају светог богослужења, старешина Саборног Храма јереј Александар Новаковић, поздравио је Његову Светост Патријарха Српског Г. Иринеје топлим речима добродошлице и изразио духовну радост поводом ове посете у име народа божијег и свештенства. Јереј Александар у поздраву је нагласио да је посета Његове Светости важна за духовни напредак српског народа у крајевима Индијане и изразио задовољство да су свете ноге Његове Светости крочиле на свету земљу Српске Цркве Светог пророка Илије и осетиле дугогодишњи труд ктитора и приложника који нису жалили себе да подигну овако велелепни Храм Божији.

На крају поздрава јереј Александар је замолио Његову Светост да благослови свештенство и верни народ благословом Божијим и да речима вере живе утеши и духовно окрепи све присутне.

Његова Светост Г. Иринеј изразио је радост и задовољство због доласка у светињу Св. Пророка Илије и посетио све присутне да је задатак сваког хришћанина да живи по Христу и у Христу и да се непрестано трудимо да кроз пост и молитву свакодневно духовно јачамо и узрастамо. Посебну пажњу Његова Светост је обратио на јединство свих у Христу Исусу и заблагодарио Богу да је јединство Цркве Христове на овим просторима чврсто и стабилно. Такође је наглашено да је Еписког Лонгин много урадио на зближавању народа Божијег и створио чврст темељ за духовни напредак Цркве Христове на овим просторима.

Ово молитвено сабрање завршено је трпезом љубави коју су припремиле вредне чланице Кола Српских Сестара при Саборном храму. Заиста ово беше прелеп и јединствен духовни догађај у Саборном храму Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана.

Извор: Саборни храм Светог Пророка Илије у Мервилу, Индијана