Православни теолог: Верски мотивисано насиље је злоупотреба религије

Kirchen gratulieren orthodoxem Theologen Larentzakis zum 75er - GLAUBE.atТеолог Ларенцакис из Граца рекао је за Катпрес: Православне Цркве су дужне да сарађују са верницима других религија на миру. За Православну Цркву не постоје алтернативе дијалогу религија. То је нагласио православни теолог проф. Григорије Ларенцакис из Граца. Православље најоштрије осуђује свако насиље, „посебно ако се  правда на верској основи, чиме се злоупотребљава религија“. Наиме, према Ларенцакису: „Ниједна религија сама по себи нема насилне и злочиначке циљеве“. Међурелигијски дијалог је утолико важнији у промовисању мира.

Православна Црква води и негује овај дијалог на много начина, јер се заснива на темељном богословском православном ставу о једнакости свих људи. У том контексту,  овај богослов се позива на Свеправославном Сабор на Криту 2016. године, где се у изјави каже: „Православна Црква исповеда да је сваки човек, без обзира на боју коже, веру, порекло, пол, националност или језик, створен по обличју и подобију Божјем и ужива једнака права у друштву“.

Изливи фундаментализма који се могу уочити у неким религијама  „израз су и патолошке религиозности“. Трезвени међурелигијски дијалог, међутим, значајно доприноси међусобном поверењу, миру и помирењу.

Проф. Ларенцакис се у својем излагању позвао и на цариградског патријарха Вартоломеја, који је на међурелигијској конференцији у Грацу 2013.г. истакао значај религија у дијалогу: „Складан и миран саживот свих људи мора бити један од главних задатака не само државе и града, већ и наших хришћанских Цркава, свих религија и свих људи добре воље“.

Извор: Катпрес