Православно водоосвећење у градишћанском месту Санкт Андре

Грчка православна митрополија и Надбискупија Ајзенштат (Жељезо) уверени су да ће ускоро почети изградња првог православног манастира у месту Санкт Андре на Цикзе (Језеру). У градишћанској вароши Санкт Андре прошле недеље на Богојављење (по новом календару) обављено је православно велико водоосвећење. Грчки православни Митрополит Арсеније (Кардамакис) обавио је овај чин заједно са православним монасима који већ живе у овом месту, где се планира подизање првог православног манастира у Аустрији (манастир Покрова Пресвете Богородице). Овом свечаном чину присуствовао је и надлежни градишћански Бискуп Егидије Живковић са многобројним православним и католичким верницима.

Митрополит Арсеније је у свом говору изразио радост што су православни хришћани у овом месту прихваћени са добродошлицом. Православни католици треба да „заједнички корачају путем вере,“ рекао је он. Он је уверен „да Бог хоће да овај манастир ту постоји“, где хришћани „могу водити живот ван овоземаљских задовољстава“.

План о изградњи манастира започео је 2014. када је Надбискупија Ајзенштата (Жељеза) поклонила плац.

Бискуп Живковић је изјавио аустријској државној телевизији да ће се са градњом манастира ускоро започети. Већ неколико православних монаха живи овде у купљеној згради као манастирска обитељ.

Митрополит Арсеније се нада да се ове, 2017. године може почети са градњом самог манастира. Манастир треба да буде „место сусрета за све“ и „мост између Истока и Запада“, односно „путоказ за задњи екуменски рад“.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)