Православно-евангелистичка конференција у Албанији

Други састанак православних и евангеличких хришћанских представника из тзв. Лозанске иницијативе одржан је у манастиру Светог Власија  недалеко од Драча, од 15. до 19. септембра 2014. године. Према речима англиканског каноника Марка Оксбрау, организатора Лозанске иницијативе за православно-евангелистичке односе, завршни документ истиче да „односи између правосланих и евангелика на мисионарском пољу нису увек били позитивни. Међутим, Лозанска православно-евангелистичка иницијатива залаже се на све снажнијем међусобном разумевању и зацељивању рана како би се ефикасније сарађивало на ширењу речи Божје.“

Три индијска православна (дохалкидонска)  архијереја, др Јуханон мар Димитрије, Митрополит Делхијске епархије, др Јуханон мар Диоскор, Митрополит Хенајске епархије, и Пиликотил др Геваргезе мар Јулиос, Митрополит Ахмедабадске епархије, представљали су Маланкарску Православну Цркву.

Др мар Јулиос је водио библијски час на отварању скупа,  док је др Јуханон мар Димитрије био један од учесника за округлим столом док се  дискутовало на тему „Етичка евангелизација и прозелитизирање“.

Шездесетак високих црквених личности и мисионарских радника, теолога из многих делова света окупили су на Другој консултацији ове Лозанске иницијативе. Заседало се у православном манастиру св. Власија (Сент Влаш), а учеснике је поздравио Архиепископ Албанске Православне Цркве Анастасије. Консултацијом су председавали Епископ Коптске Православне Цркве Ангелос и гђа Грејс Метјус, сарадница Лозанске православне иницијативе.

Протођакон Радомир Ракић је представљао Библијско друштво Србије; он је био један од дискутаната на округлом столу којом приликом је излагао  на тему „Допринос Православне Цркве неговању љубави, братства, сарадње међу народима и достојанства људске личности“.

Разматране су ове теме: конверзија (обраћење) и духовни преображај, однос између еклисиологије и мисионарства, као и етичка евангелизација и прозелитизирање. Учесници су казивали како су ове две конфесионалне традиције већ проналазиле пута и начина да сарађују приликом мисионарања у појединим крајевима света. Скуп православне и протестантске омладине током ове Консултације показао је како млади могу сарађивати са своје стране.

У Тирани је учеснике Консултације примио Архиепископ Анастасије у новоосвећеној Саборној цркви Васкрсења Христовог, да би у наставку учесници присуствовали богослужењу у цркви тамошње  евангелистичке заједнице.

Манастирско гостољубље је пружало дивну средину за рад учесника Консултације, од којих њих половина нису били на Првој консултацији која је такође овде одржана 2103. г. Управо овде су створена и изграђена многа хришћанска пријатељства и дружења.  Током времена ће дружење изграђено ових дана пружати добру подлогу за неговање међусобног уважавања и сарадње на мисионарском плану ових хришћанских тградиција, вели се у саопштењу.

Извор: ОЦ