Православнoj заједници у јужној Шпанији дата црква на коришћење

Photo: orthodoxspain.com Photo: orthodoxspain.comПравославна заједница Покрова Пресвете Богородице у граду Гранади у југоцентралној Шпанији пронашла је ове недеље црквени дом.

У уторак, 13. октобра 2020, архиепископ мадридски и лисабонски Нестор Руске Православне Цркве састао се са римокатоличким надбискупом Гранаде Франциском Хавиером Мартинезом Фернандезом, што је резултирало споразумом којим је црква Светог Вартоломеја у центру града уступљена на коришћење православној парохијској заједници Покрова Пресвете Богородице, јавља сајт Епархије шпанске и португалске.

Парохијска заједница је у епархији регистрована 2018. године.

Сутрадан је срхиепископ Нестор посетио парохију на њен празник Светог Покрова Богородице и служио Божанствену литургију. После службе са парохијанима је разговарао о будућности парохије и плановима за усељење у богомољу коју је обезбедила католичка надбискупија Гранаде.

Много нових православних заједница развило се у Шпанији и Португалији последњих година. Украјинска Црква основала је две парохије за два месеца крајем 2017. године, а почетком следеће године Руска Црква је два пута добила локацију за цркве у Португалу у року од месец дана.

У марту 2018. године освештана је црква у шпанском приморском граду Торевиеха, а у септембру те године започета је градња цркве у Естепони у Шпанији.

У новембру 2019. године у Португалији је освећен први румунски православни манастир, а у септембру ове године Московска Патријаршија започела је изградњу прве цркве у Португалу.

У октобру 2018. празник 200 светаца Шпаније и Португалије први пут су прославили румунски и руски архијереји у Шпанији, а у децембру те године Руска Црква је у свој календар додала 80 иберијских светитеља.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)