Празнична архијерејска Литургија у Добрињи

Празнична архијерејска Литургија у Добрињи
Празнична архијерејска Литургија у Добрињи
Празнична архијерејска Литургија у Добрињи
Празнична архијерејска Литургија у Добрињи

И тако Дјевица Марија од Бога изабрана постаде изабрани сасуд, светиња над светима и шира од небеса...

У делу града Источног Сарајева познатијем као Добриња и Вељине налази се прекрасна црква Светог Василија Острошког која својим положајем и колоритном  куполом привлачи погледе свих оних који путују тим крајем.

Велики празник Благовести величанствено је прослављен у том предивном храму. Свету архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Ранка Билинца, Момира Васиљевића, Миломира Ковача и Чедомира Ђелма, протојереја Данила Дангубића, јереја Дражена Делића и ђакона Будимира Гардовића.

У току свете Литургије Митрополит је рукоположио дипломираног теолога Божидара Васиљевића из Чајнича у чин ђакона.

-Данас је заглавље нашег спасења. Данас почиње да се испуњава од памтивијека сакривена тајна домостроја спасења човјека и свијета. Бог се унижава - или како кажу Свети апостол Павле и Свети оци - Бог се ''испразни'' да нас Собом испуни, да човјека сједини са Богом, да га учини светим, божанским, а сву творевину да томе служи. Овом великом и божанском плану смирено послужи Пресвета Богородица - Света Дјева Марија, која истовремено и задивљена и преплашена пита: -А како је то могуће? На њену преплашеност реагује служитељ Ријечи Свети архангел Гаврил који јој рече: -Дух Свети сићи ће на тебе и сила свевишњега осјениће те. Чувши ове ријечи и разумјевши да је у питању воља Божја Она покорно рече: -Ево слушкиње Господње, нека ми буде по вољи Твојој. И тако Дјевица Марија од Бога изабрана постаде изабрани сасуд, светиња над светима и шира од небеса...

Извор: Митрополија дабробосанска