Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској

Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској
Празнична сабрања у Епархији аустријско-швајцарској

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је на празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашега Исуса Христа, светом архијерејском Литургијом у храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу.

Епископу Андреју су саслуживали храмовни пароси Драган Бирташевић и Александар Станковић, као и ђакон Филип Милуновић. Током Литургије у духу највећег празника на торжествен начин одговарао је хор бечке Црквене општине под диригентском палицом гђице Бисерке Васић.

Нови храм, који је посвећен Рођењу Пресвете Богородице и добијен је на поклон од Римокатоличке Цркве великим залагањем кардинала бечког г. Кристофа Шенборна, био је попуњен до последњег места. Епископ Андреј је након стародревног и традиционалног поздрава Христос Васкрсе! добио громовит одговор од великог броја верника речима Ваистину Васкрсе! Након тога је Епископ одржао надахнуту беседу у којој је управо нагласио велики значај овог поклона и залагања Кардинала да овај храм пређе у власништво Српске Православне Цркве.

Епископ Андреј је нагласио да је Господ из превелике љубави према човеку и човечанcтву васкрсао из мртвих да би смрћу смрт уништио и свима даровао живот вечни. Господ је још у Старом Завету показао на примеру Каина и Авеља да је љубав на првом месту. Каин је убио Авеља, но Господ након тога није убио Каина, јер је Бог љубав. И дао је пример целом човечанству да треба бити милостив и пун љубави према свим ближњима. Ову чињеницу сведоче и свештеници редовно на Литургијама када дају возгласе: „Јер си милостив и човекољубив Бог…“

Након беседе је уследило причешћивање верника који су у великом броју приступили Светој Чаши. Такође је и много дечице било присутно, а међу њима су била и дечица која су чланови новооснованог дечијег хора. Дечији хор је отпевао Васкршњу духовну песму Људи ликујте народи чујте – Христос воскресе радост донесе! 

По отпеваном Васкршњем тропару од стране Епископа, уследио је отпуст и дељење нафоре. Потом су се верници окупили у великој сали храма, а тамо су имали прилику да поразговарају са својим Епископом. Добротом братства храма и свештеничких супруга, припремљен је свечани ручак за Епископа, свештенство и ужи круг сарадника новог храма. Епископ Андреј се још једном захвалио свима на свечаној организацији Празника над празницима, а тим поводом је са свештеницима током ручка отпевао Пасхалне стихире. Такође су и дечица из дечијег хора отпевали још једну композицију поводом Празника и присуства Епископа. Након ручка су свештеници са сарадницима испратили свог Епископа благодаривши Васкрслом Господу на свему.

Опшириније о прослави Васкрсења Господњег у Епархији аустријско-швајцарској на crkva.at.