Празнична сабрања у Епархији нишкој

Празнична сабрања у Епархији нишкој
Празнична сабрања у Епархији нишкој
Празнична сабрања у Епархији нишкој
Празнична сабрања у Епархији нишкој

Димитровград - У петнаесту недељу по Духовдану, на празник Рођења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ нишки Јован служио је cвету aрхијерејску Литургију у Димитровграду. Њему је саслуживало многобројно свештенство, а верни народ се у великом броју окупио и дочекао свог Архипастира. У току Свете Службе, Епископ је рукоположио у чин ђакона г. Владицу Новковића. Након Литургије, Владика је пререзао славски колач, а затим је свечана литија прошла кроз сам град. Епископ Јован је градским челницима уручио захвалнице ради њиховог трудољубивог старања око градске цркве. Свечана литија дошла је до зграде општине, где је епископ Јован освештао општинске просторије. Трудом и љубављу црквене општине на крају приређена је и трпеза љубави.

Ниш - Уочи празника Воздвижења часнога Kрста Господњег, Његово Преосвештенство Епископ нишки Јован са свештенством нишког Саборног храма и сабраним народом,служио је празнично бдење. У току службе часни крст Госпoдњи изнет је на поклоњење и на целивање. Након службе Епископ је поздравио све сабране честитавши наступајући празник. На празник Воздвижења часнога и животворнога Крста Господњег, Епископ нишки Г.Јован служио је божанствену Литургију у храму посвећеном часном крсту на нишком гробљу. Епископу су саслуживалу свештеници града Ниша као и свештенослужитељи из других градова који дошли да са својим архипастиром и сабраним народом Божијим прославе овај велики празник. У току свете Литургије Епископ је у чин презвитера рукоположио ђакона Владицу Новковића, а у ђаконски чин теолога Милана Додеровића. Након свете Службе Епископ је са пререзао славски колач а потом поучио сабрани народ говорећи о значају крста у животу свих нас.

Нишка Бања - У шеснaeсту недељу по Духовима, a y недељу по Воздвижењу, Његово Преосвештенство Епископ нишки Јован служио је свету Литургију у Нишкој бањи. Епископ је у току свете Службе правом ношења напрсног крста одликовао дугогодишњег пароха нишкобањског протојереја Добривоја Митровића.
Након читања божанскога Писма Епископ је тумачећи реч Божију упутио поуку сабраном народу. Након примања светих Tајни Xристових и након дељења антидора, трпезом љубави настављено је заједничаре у просторији црквене општине.

Извор: Епархија нишка