Празнична свенародна литија у Мојковцу

Празнична свенародна литија у Мојковцу
Празнична свенародна литија у Мојковцу
Празнична свенародна литија у Мојковцу
Празнична свенародна литија у Мојковцу

Поводом празника Светог великомученика Прокопија, небеског покровитеља и заступника града Мојковца, 21. јула 2016. године одржана је празнична свенародна литија.

Свечану народну литију вјерног народа, свештенства и монаштва предводио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. Литија јекренула одмојковачког Саборног храма Христовог Рођења, прошла је, потом, кроз центар града, стајући на неколико мјеста да би се читало светог Јеванђеља, а онда се опет вратила у Саборни храм.

Сабраном народу, који је, као и претходних година, у великом броју учествовао у свештеном ходу у славу Светог великомученика Прокопија, бесједом се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије. Владика је честитајући празник подсјетио на живот и страдање овог великог Божјег светитеља и угодника, који је стекао слободу вјечну да се пред престолом Божјим моли за сав васиони свијет.

„Био је претходно незнабожац, па му се јавио Господ, у једној прилици, а касније га осјенио силом свог животворног Крста са неба, оном силом и оним знамењем које је ознаменовало и Светог цара Константина који је дао слободу хришћанству. Крв хришћанска, која је проливана за име Божје од Голготе Христове и светих апостола, па до Светог Прокопија, пуна три вијека, то је она крв која вапије ка небу као крв Авељева и умилостивио се Господ и давао знамења да ће се, ускоро, догодити велика промјена, да ће синути слобода хришћанству."

"Ту слободу је свједочио Свети великомученик Прокопије, прије цара Константина и Миланског едикта, зато што је добио ону слободу у Христу Исусу силом Духа Светог, добио слободу да проповиједа име Божје без страха и да му највећа част буде да пострада за име Христово, као што је и пострадао. Зато је добио слободу вјечну пред престолом Божјим да узноси своје топле молитве за цијелу Цркву, за сав васиони свијет и није чудо што га народ поштује у овим горама, као што рекосмо, у једном ширем појасу од Неретве па до Мораве и Лознице. И наше комшије друге вјере, муслимани, такође поштују Светог Прокопија и увијек се распитују кад је тај дан, јер на тај дан многе породице муслиманске не раде него поштују Светитеља Божјег“, казао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

На крају своје бесједе епископ Јоаникије је поручио: "Нека Бог благослови вас све овдје сабране и све ваше домове, ваше породице, све оне који долазе на ову свештену литију, нека Бог благослови и нека благослов Божји носе у својим срцима, својим домовима и нека шире љубав Божју и свјетлост вјере православне у све дане свог живота, нека их грије и обасјава. Амин Боже дај. На многаја љета“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка