Празнично вечерње у Будви

Празнично вечерње у Будви
Празнично вечерње у Будви
Празнично вечерње у Будви
Празнично вечерње у Будви

Уочи празника Цвети Његово Високопреосвштенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 31. марта 2018. године са свештенством и верним народом празнично вечерње у цркви Свете Тројице у Будви и началствовао литијом око Старог града.

У свечаној литији са Митрополитом и свештеницима био је велики број верника, међу којима је било пуно деце окићених звончићима, венцима од маслинових и врбових гранчица и цвећа. Дечји смех, радост и песма „Осана на висини, благословен који долази у име Господње“ испунили су зидине Старог града и цео град увели у сећање на дан Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим.

По завршетку литије Митрополит је окупљене подсетио да песма која је вечерас испунила Будву одјекује више од две хиљаде година широм света: -Овдје се пјева од трећег вијека послије Христа ако не и прије. Христа су овдје проповједали његови ученици. Постоји предање да је апостол Павле овдје проповједао Јеванђеље а ако није он онда је то његов ученик апостол Тит који је заједно са народом пјевао ову пјесму.

-Наш отац Сава, архиепископ и просветитељ српски и свеправославни, овдје је боравио. Овдје у Староме граду имао је цркву, ту су он и свети Немањићи имали свој дом у коме су касније боравили епископи, зетски митрополити од онога првога Илариона па све до митрополита Арсенија у 15. вијеку који је када је срушен храм Светог Архангела и манастир на Превлаци прешао и боравио у овом граду а након тога отишао у Пречисту Крајинску, манастир Ком и Обод а одатле 1484. године на Цетиње гдје је и до данас сједиште епископа зетских и црногорских, рекао је митрополит.

Подсетио је присутне да су и онда као и данас деца певала и поздрављала Господа са „Осана на висинама, благословен који долази у име Господње“.

-Нека је доласком и именом Господњим благословен овај град, његови житељи, сви они који долазе у њега. Нека их име Господње и та света истина о доласку Христа Бога у овај свијет  просвијетли јер таква свјетлост треба свим људима и земаљским народима. Дај Боже да та свјетлост и истина о Њему процвјета и у овом граду и по Црној Гори, цијелој  васељени  и да се обнови јер је ово наше вријеме постало безбожно антихристовско, али Христос је са нама и биће до краја свијета и вијека, казао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије благосиљајући све присутне и дјелећи дјеци бомбоне.

Извор: Митрополија црногорско-приморска