Празници у Барањи

Празници у Барањи
Празници у Барањи
Празници у Барањи
Празници у Барањи

На дан успомене на велико чудо које Господ Исус Христос учини – Васкрсење Лазара четверодневног или Лазареву суботу, 23. априла 2016. године, протојереј Миладин Спасојевић, привремени парох сотински, служио је у поподневним часовима вечерње богослужење у храму Вазнесења Господњег у Мохову и у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Сотину, на којима је већи број верника узео учешћа.

Празник Врбице је, по старом обичају, у Тењској парохији обележен свечаном литијом до српског православног гробља. У порти храма су се окупила дечица заједно са својим родитељима, бакама и дедовима, те су са својим свештеницима, уз звуке звончића, прапораца, кадионице и уз појање тропара, кренули у литији кроз село до православног гробља. На гробљу су надлежни пароси, протонамесник Драгослав Шалајић и протонамесник Ненад Лазић, служили вечерњу службу и при том освештали врбове гранчице.

Протонамесник Ненад Лазић се обратио верном народу говорећи о Лазаревом васкрсењу, о чему је вест проширена широм Јерусалима, те је верни народ изашао да свечано дочека Господа Исуса Христа, певајући му похвалне песме и поздрављајући га палминим гранчицама уз повике: „Осана сину Давидову“. Тако и ми ,саображавајући њима излазимо на гробље, како би песмама наговестили надолазећи Празник над Празницима. После вечерње службе народ је по обичају обилазио гробове својих најмилијих, а потом се у литији вратио у храм, где је у порти настављено дружење уз послужење.

Извор: Епархија осечко-пољска