Празници у Епархији бихаћко-петровачкој

Празници у Епархији бихаћко-петровачкој
Празници у Епархији бихаћко-петровачкој
Празници у Епархији бихаћко-петровачкој
Празници у Епархији бихаћко-петровачкој

 Крстовдан у Рибнику.  Празник Богојављења у Шипову.

На празник Крстовдан уочи Богојављења, 18. јануара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије предводио је евхаристијско сабрање у храму Рођења Пресвете Богородице у Горњем Рибнику. Саслуживали су архимандрит Варнава (Дамјановић), протонамесник Александар Ђурић, презвитер Немања Грабеж и ђакон Немања Рељић.

Након Литургије и водоосвећења уследила литија до реке Сане у коју је спуштен Часни крст до кога је први допливао храбри пливач из Рибника г. Жарко Ђукић.

У повратку, владика Сергије је посетио манастир Светих Архангела - Трескавац.

На празник Богојављења, 19. јануара 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије предводио је евхаристијско сабрање у храму Рођења Светог пророка и претече Господњег Јована у Шипову.

Саслуживали су протопрезвитери-ставрофори Драган Шкалоња и Радослав Станковић, протопрезвитер Љубинко Аничић, протонамесник Жељко Ракита и ђакони Немања Рељић и Дејан Грчић.

У својој бесједи Владика је објаснио: -Богојављење је обновљење наше и свеколике природе, коју Господ освештава у реци Јордану, а коју смо ми запрљали и замутили својим грехом. Господ старог Адама сапира од трулежи греха водом јорданском, истакао је владика Сергије.

Након Литургије, освештана је вода, а потом је литија кренула до реке Пливе, где је одржано традиционално пливање за Часни крст.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка