Празници у Епархији врањској

Празници у Епархији врањској
Празници у Епархији врањској
Празници у Епархији врањској
Празници у Епархији врањској

Бадњи дан представља посебан дан код Срба. Симболика Бадњег дана се огледа кроз младо храстово дрво које симболише Христа и Његов улазак у свет, а налагање бадњака представља топлину Христове љубави. Овај велики дан прослављен је у свим храмовима Православне Епархије врањске на традиционалан начин служењем свете Литургије, освећењем бадњака и налагањем у присуству великог броја благочестивих верника.

У вечерњим часовима, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, протојереј-ставрофор Станисав Петрушевић, архијерејски намесник пчињски, служио је најпре празнично бденије, а потом извршио освећење и налагање бадњака. Овом чину, поред великог броја верника, присуствовали су и градоначелник Врања др Слободан Миленковић, председник Скупштине Града Врања г. Дејан Тричковић и бригадни генерал Зоран Лубура.

Након налагања бадњака, у порти Саборног храма у Врању, сви присутни су се послужили куваним вином које је за ову прилику даривао г. Драган Алексић са породицом из Врања - Винарија „Алексић“.

Најрадоснији хришћански дан - Рођење Господа Нашег Исуса Христа прослављен је свечано и достојанствено у свим храмовима Православне Епархије врањске. Верници су испунили храмове са радошћу и љубављу коју носи данашњи празник.

На радосни празник Рождества Христовог - Божић, 7. јануара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Божићну посланицу Патријарха српског и свих архијереја Српске Православне Цркве прочитао је протојереј Синиша Пиљановић.

Празновање Божића настављено је заједничким ломљењем и дељењем чеснице свим присутним верницима, а златник је ове године пронашла девојчица Василија Костић из Врања. Златник је ове године даривао Град Врање на челу са градоначелником др Слободаном Миленковићем, а божићну чесницу припремила је пекара „Локи“ из Врања.

Поводом Божићних и Новогодишњих празника, вероучитељи и ученици веронауке основних школа у Врању Епископу врањском г. Пахомију уручили су честитку.

И у осталим храмовима Епархије врањске сабрао се велики број верника да прослави светли празник Рођења Христовог, причести се и понесе благослов својим домовима.

Извор: Епархија врањска