Празници у Херцеговини

Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини
Празници у Херцеговини

На Петровдан, 12. јула 2016. године, у селу Борци код Коњица свечано је прослављена слава храма Светих апостола Петра и Павла. Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. На радост свих присутних овом приликом крштена је Јана Сарић.

Овом догађају присуствовало је неколико стотина људи углавном становника овог села који су расељени по свијету, али и доста Невесињаца, Гачана и Коњичана. Овај храм је уврштен у националну културну баштину БиХ. Након свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју су припремили домаћини Горан Сарић и Милован Бановић са својим породицама.

И ове године је традиционално прослављен празник Сабора светих апостола у селу Опличићи. Свету Литургију служио је протојереј Небојша Радић и надлежни парох јереј Бранимир Боровчанин. Ових дана се очекује завршетак грађевинских радова и завршетак пројектне документације за обнову храма у селу.

И у малој цркви посвеђеној Праведним Јоакиму и Ани, која се налази у Фатничком пољу, на празник Светих апостола Петра и Павла служена је света Литургија.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка